Американски и норвежки специалисти ще летят над територията на Русия според Договора за открито небе в периода 27-30 април.

Това заяви началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, цитиран от руски медии.

„В рамките на Договора за открито небе съвместна мисия на САЩ и Норвегия ще проведе наблюдателен полет над територията на Руската федерация в периода 27-30 април 2015 година с разузнавателния румънски самолет Антонов Ан-30", поясни Рижков.

По думите му руски специалисти на борда на самолета ще наблюдават дали използваното от мисията оборудване е в съответствие с договора.

Представителят подчерта, че самолетът не е оборудван с оръжия и на него има само международно одобрена технология за наблюдение.

Договорът е подписан през 1992 година в Хелзинки и в момента в него участват 34 държави, включително повечето страни членки на НАТО. Той позволява провеждане на невъоръжени наблюдателни полети над териториите на държавите участници с цел увеличаване на прозрачността на военните действия.