„24 часа"

Гърми скандал с изтекла матура за Вазов

Матурата по български език и литература, която вчера държаха 69 741 ученици, се е търгувала по 600 лв., съобщи "Дарик нюз". Вузовски преподавател пратил есемес с вариантите на свои ученици.

От министерството казаха, че ще направят проверка веднага.

Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов (есе или интерпретативно съчинение) трябваше да пишат вчера абитуриентите. Писах малко, но от сърце. Това беше масовият коментар на 12-класниците на излизане от изпита. Някои се ядосваха, че не се е паднал Йовков или Смирненски. Формулировката също смутила част от зрелостниците. Предпочитали да пишат за образа на Апостола.

„24 часа"

$ 11 000 не стигат за лечение на Щуреца Гюзелев

11 000 долара не достигат на Петър Гюзелев от "Шурците", за да замине на лечение  в САЩ.

Китаристът от "Щурците" има тумор в лявата част на мозъка. От тази тежка болест почина през 2001 г. Георги Минчев.

"В началото всички мислеха, че съм претърпял инсулт, но след втория удар преди три месеца се разбра, че е по-тежко", разказва Гюзелев.

На 24 май той трябва да лети за Лос Анджелис, където е най-добрият център в света за лечение на неговата болест - "Сийдърс Синай медикъл сентър". Операцията е предвидена за 25 май.

Но по време на дългото чакане се увеличила и сумата за операцията - от 110 000 на 120 700 долара. Финансова подкрепа са оказали както музиканти, така и колеги общински съветници. "Щурците" организират концерт на 21 май.

„Труд"

Голямото затягане на евроколаните

Подплашени да не ги зарази "гръцкият вирус", страните от ЕС почнаха да затягат коланите. Шокът е огромен, особено в южноевропейските страни, за повечето от които еврочленството досега е носело само просперитет. Затова Испания, Португалия и Румъния са пред стачно цунами.

Заделените преди седмица на общоевропейско ниво 750 млрд. евро за успокояване на пазарите и гарантиране на държавните заеми бяха последвани от различни непопулярни мерки за ограничаване на държавните харчове.

„Труд"

В "Егида" с шапки за по 2100 лв., шефът - със 7 коли

Нищо подобно. Шапката! Струва 2100 лева. Произведена е от пловдивската фирма "Роскомерс", но няма данни по нея да има златни нишки или скъпоценни камъни.

Има обаче други данни - за далавера. И то в размер на хиляди левове. Измамата е била въртяна за периода от 2005-2009 г., обявиха вчера кметицата на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на отдел "Вътрешен контрол" към кметството Ботьо Ботев. И не става дума за шапки, а за цяла система за източване на пари.

Що се отнася до "предпазителите" за главите на гардовете, закупени са общо 300 за 630 000 лева. Ръководството на фирмата, което по това време е оглавявано от Момчил Ямаков, е пръснало около 50 000 лв. за неща, които очевидно са били пряко свързани с работата на фирмата. Разхищенията са били вписвани като представителни разходи. В "Егида" са си купували котлон, тостер, слънчеви очила, плажна кърпа, сламена шапка, пасти за зъби, пяна за бръснене, апарат за кръвно налягане, парфюми", обясни Фандъкова. Много ценна "представителна вещ" е машинка за стригане на косми в носа" . Сред списъка с интересни предмети присъства и химикалка за 795 лв.

„Стандарт"

Изпяха матурите

Канарче от Алма матер изпя матурите по литература. Ден по-рано абитуриенти знаеха трите теми, разтръби скандала Дарик радио. Преподавател от СУ "Св. Климент Охридски", който давал частни уроци, още от вечерта е разпратил sms-и на учениците си с трите варианта. Единият от тях бил "Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов", която бе изтеглена вчера сутринта. Другите две теми, посочени в sms-ите, били "Магията на любовта във "Ветрената мелница" на Елин Пелин" и "Невъзможното завръщане в "Скрити вопли" на Димчо Дебелянов". Преподаватели потвърдиха пред "Стандарт", че техни ученици са купили трите изпитни варианта още предишната вечер. Цените в интернет вървели между 300 и 600 лева. Образователното министерство веднага започна проверка по случая.

 

„Стандарт"

Бойко: Не пушете евтини цигари

"Хората, които пушат евтини цигари, ще платят със здравето си". Това предупреди от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Той призна, че плаши хората, защото според него евтиният тютюн е много ниско качество и застрашава здравето на хората. Премиерът допълни още, че драстично увеличеният акциз на цигарите от 36% довел до намаляване на потреблението му с поне 15 на сто. "Всяка кутия цигари, минала границата като контрабанда, ще бъде проследявана и залавяна, та ако ще в чантите на хората ще ровим", закани се Борисов. Според него за далаверата се отворил нов канал през границата с Румъния. "Това езащото тя е вътрешна за Евросъюза и на нея няма митница", обясни министър-председателят. Папиросите без бандерол идвали основно от Китай, Украйна или от Молдова, минавали през Констанца и се разпределяли към София и Пловдив. Премиерът чакал само вътрешният министър Цветан Цветанов да се върне от чужбина, за да уточнят как да се стопира нелегалният внос. "Митниците трябва да съберат 500 милиона лева, ако искат заплати в края на годината", закани се още Борисов в парламента. 798 млн. лв. от внос била събрала агенцията през първите 4 месеца от кабинета ГЕРБ. "28% повече приходи са влезли в хазната от ДДС, а от акцизи - 1,169 млрд. лв.", подчерта премиерът и допълни, че акциите против контрабандата и източването на ДДС ще продължат. Борисов чака и от МВР и ДАНС да "налеят" 500 млн. лева в бюджета. Акциите, които те провеждат, щели да спрат както настоящите, така и бъдещите течове от хазната.

 

„Монитор"

Матурата изтече през интернет

Темата за матурата по български език и литературата изтече в интернет ден преди зрелостния изпит, стана ясно вчера. Две скандални съобщения, че зрелостниците ще пишат върху одата „Левски" на Иван Вазов, бяха публикувани в 17 и в 23 часа в четвъртък във форума BGHELP. След изпита вчера родители и ученици оповестиха, че предварителната информация за темата се е търгувала за 600 лв., съобщи Дарик радио. "Много ограничен кръг експерти знаят предварително формулираните теми", разясни за "Монитор" зам. просветният министър Милка Коджабашиева, помолена да коментира скандалните разкрития. Изпитът започна в 8 часа, като по БНР беше съобщен единствено номерът на матурата: "Вариант 2" от общо 3 възможни алтернативи за избор. "Ще оповестим темата в края на изпитния ден", обявиха от просветното министерство.

 

„Монитор"

Дон Корлеоне източил 40 милиона лева ДДС

Подозират данъчен чадър над групата, която действала от 5 г.

Бандата на ромския бос, известен като Дон Корлеоне, която източилa 40 милиона лева ДДС, беше арестувана при нова спецакция на МВР. Виктор Димитров, на когото всички викали с прякора на главния герой Дон Корлеоне от филма "Кръстникът", бил тарторът на групата. Бандитите се събрали преди 5 години. Освен Дон Корлеоне полицията е задържала още 14 души. Още на разсъмване тежковъоръжени барети и столични полицаи атакували 18 адреса в кварталите "Люлин", "Овча Купел" и "Банишора". Антитерористите обискирали и офис на бул. "Константин Величков". Според разследващите групата на Димитров използвала неграмотни цигани, които обаче по документи били собственици на десетки фирми Компаниите извършвали фиктивна търговска дейност и издавали фактури за несъществуващи стоки и услуги на дружества с реална дейност.

 

„Монитор"

Гръмотевични бури и дъжд през уикенда

За гръмотевични бури, силни ветрове и дъжд през уикенда предупреждават синоптиците. Лошото време ще донесе дълбок средиземноморски циклон, който напира към България. Днес още от сутринта в югозападните райони ще започнат валежи от дъжд, които бързо ще обхванат цялата страна. Вятърът от юг-югоизток чувствително ще се усили, особено в Източна България и северно от планините. Скоростта му ще достига до ураганни стойности - 20-25 м/сек. По-значителни ще бъдат преваляванията в Западна България до 20-30 л/кв. м, където след пладне и привечер с преминаването на добре изразен студен атмосферен фронт ще има и гръмотевични бури.

 

„Дума"

Борисов еднолично приема закони в МС

Голямо съмнение надвисна над гласуването на закони от министрите на Бойко Борисов. Истината излезе наяве от официалния сайт на кабинета, на който по разпореждане на самия премиер се публикуват стенограмите на заседанията. Проверка на ДУМА установи, че кабинетът по много съмнителен начин е приел промените в закона за автомобилните превози, които вчера предизвикаха парламентарен скандал между ГЕРБ и Синята коалиция. От СДС направо обвиниха управляващите в "гнусен лобизъм".

В "качената" стенограма от заседанието на МС на 31 март, когато са одобрени поправките в закона, две неща се набиват на очи веднага. Първо, от дискусията липсват четири точки и от 21-ва се преминава директно на 26-а. Промените в закона за автомобилните превози са приети без никаква дискусия, както и без доклад на министъра-вносител Александър Цветков, което е категорично изискване на правилника на МС.

„Сега"

Приморско уреди "бедни" роднини на съдии с терени на първа линия

Станаха известни случаите на нови двама върховни съдии, чиито роднини са получили терени в Приморско като крайно нуждаещи се. Става дума за възрастната майка на Андрей Икономов и дъщерята на Панайот Генков, се твърди в доклад на специална комисия, която общинският съвет в градчето състави, за да разследва безразборното раздаване на общински площи в последните години, съобщи шефът на съвета Пламен Георгиев.

 

Генков и Икономов са съдии във Върховния административен съд. Името на Генков нашумя в началото на годината, когато няколко медии го обвиниха, че се срещал с Ангел Христов - единия от т.нар. братя Галеви. Висшият съдебен съвет обаче установи, че двамата са били в едно заведение, но не и на една маса и не се познават. Андрей Икономов пък председателстваше съдебните състави, които заличиха парк "Странджа" и местността Камчийски пясъци от списъците на защитените територии у нас. Дъщерята на Генков - Ваня, се е сдобила с право да строи върху 430 кв. м, за което е платила едва 1677 лв., се казва в доклада. Заповедта е подписана от бившия кмет на Приморско Димитър Димитров на 30 април 2004 г., когато Ваня е 18-годишна.

„Капитал"

Дом за техните деца

Приморско е първата община  - рожба на демокрацията в Бургаска област. Така започва кратката историческа справка на сайта на общината. Сещате се как изглежда тази рожба, така както повечето като нея по Черноморието - свръхзастроена, никаква инфраструктура, сгради - символ на прането на мръсни капитали, корупция....

Местната власт далеч не е единственият пример за неслучилият се преход. В следващите няколко страници до нея ще сложим още един пример - за съдебната власт. Ще прочетете пет истории за роднини - деца и родители на висши магистрати, които управляват съдебната система или решават едни от най-ключовите дела в България. Става дума за съдиите и председатели на отделения във Върховния административен съд - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов; бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов; председателят на най-големия апелативен съд в страната - Софийският - Веселин Пенгезов.

Този път не оценяваме качеството на работата им. Ще разкажем как те са използвали за лично облагодетелстване иначе законова процедура, която има съвсем друг смисъл - да помогне на хората в наистина крайна жилищна нужда да не мизерстват и да имат прилични условия на живот.

Веднъж придобили право на строеж на изключително ниски цени (защо ли?), магистратските роднини строят сгради с ресурси, които силно се разминава с критериите за бедни. И това е силно притеснително най-малкото поради две причини: