Новият собственик на футболен клуб Ботев е от кръга на заместник-министъра по бедствия и аварии Делян Пеевски.

Това съобщи Топспорт.бг, позовавайки се на неофициална информация.

Именно заместникът на министър Емел Етем е водил мистериозните преговори с президента на „жълто-черните" Димитър Христолов в четвъртък.

Босът на „канарчетата" е посетил бившата шефка на спортния тотализатор и настоящ собственик на вестниците Телеграф, Монитор и Политика, Ирена Кръстева, в ИПК "Родина".

Кръстева е майка на Делян Пеевски и движи бизнеса на фамилията.
След срещата с нея Христолов се е отправил за преговори в столичния хотел "Радисън".

Информацията на Топспорт е била потвърдена и от кметството в Пловдив.
В четвъртък по обяд новият финансов директор на Ботев Христо Андреев благодари на пловдивския градоначалник Славчо Атанасов за финализирането на сделката.

За момента новите собственици на Ботев остават в анонимност, тъй като най-вероятно търсят формата, с която да се представят пред обществеността.

Предполага се, че сметките на ПФК "Ботев" ще са в Корпоративна търговска банка, която вече отрече, че има интерес към „жълто-черните", още повече че законът забранява банка да бъде собственик.

Според Димитър Христолов новият собственик на Ботев ще бъде обявен на 15 декември. Тогава се очаква да се проведе общо събрание на акционерите в дружеството на клуба.

Припомняме, името на Пеевски се забърка в скандалите около оставката на икономическия министър Румен Овчаров и уволнената от премиера негова заместничка Корнелия Нинова.

Пеевски също бе освободен от премиера Станишев, след като изпълнителният директор на БТХолдинг Христо Лачев го обвини, че е лобирал за фирми на свои приближени.

Това обаче не бе потвърдено от следствието, то бе прекратено и Пеевски бе възстановен на поста зам.министър във ведомството на Емел Етем, след като коалиционният партньор ДПС натиснал Станишев за това.

По същото време майка му, Ирена Кръстева, купи от Петьо Блъсков вестникарската група около Монитор.