Край бреговете на Кримския полуостров уловиха силно отровната японска риба Фугу. Типичното за тази риба е, че се среща само в тропически води, съобщава Нова телевизия.

Необичайната поява на уникалната риба Фугу във водите на Черно море представлява истинска сензация. Според учените от кримския институт по биология на южните морета рибата може да е достигнало Северното полукълбо през Суецкия канал и да се е размножила в Средиземноморието през последните 10 години. Рибата е била срещана вече и в Егейско море, а буквално преди дни е уловена и в Севастополския залив.

Появата на тази риба предизвиква загриженост сред учените, но също и сред рибарите и местното население.

Рибата Фугу е известна още с името риба балон, защото при опасност приема кръгла форма, за да уплаши врага си. Кожата и вътрешните й органи съдържат изключително силна отрова, която е смъртоносна. Въпреки че е сред най-отровните риби в света, от Фугу се приготвя и е едно от най-прочутите ястия в японската кухня.

В Япония рибата Фугу се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. За да предлага от отровния специалитет обаче, готвачът трябва да има солиден опит и специален сертификат, защото най-малкият пропуск в рецептата може да се окаже фатален.