Политическите рокади преди изборите продължават с пълна сила. След като ДПС отмъкна Петър Чобанов като кадър на БСП, от партията на президента Георги Първанов пък „ се снабдиха" с човек на ДПС. На пресконференция в НДК вторият в АБВ Ивайло Калфин представи втория в хасковската листа Христо Димов.

Самият Димов използва случая да оповести, че напуска Централния съвет на ДПС и самата партия в полза на левия проект на Първанов.

Взех това решение, за да осъществя идеите си. Трябват ми съмишленици, вярващи в свободата на словото, в правото да критикуват и да бъдат критикувани, аргументира се Димов. Запитан от News.bg кой в ДПС е ограничавал идеите и правото му на свобода, Димов остана далеч от конкретиката.

В отвореното му писмо до ДПС и обществеността обаче той оповестява, че желанието му да служи на родината стои в основата на решението му за промяна в партийната му принадлежност. Оказа се, че със смяната на партии, Димов сменя и имена. В редиците на ДПС той е бил с името Флоат Джафер.

Силна държава, успяваща нация, достоен живот. Това е мотото, с което ПП АБВ ще влезе в изборната битка за парламента на 5 октомври. На неделната пресконференция Калфин оповести и резултатите от лятното проучване на партията, проведено сред почти 90 000 български граждани.

90 % от отговорите на партийната анкета сочат, че българите настояват за активна демографска политика, както и за образованието и здравеопазването като основни приоритети след изборите.

84 % от запитаните са пожелали намаляване на държавните субсидии при партиите и премахване на партийните квоти и назначения във фирми, администрация и т.н.

Отново 84 % са дали подкрепа за провеждане на реформа в съдебната система, както и за намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Освен това главният прокурор следва да не се избира от Народното събрание, като наред с това да отпаднат и партийните квоти във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Подкрепа е срещнало предложението България да изработва 7-годишни планове за развитие по модел на програмните периоди на ЕС, както и да се въвежда минимално почасово заплащане с критерии то да достигне 4 лева на час, като така ще стане двойно на минималната работна заплата на 8-часов работен ден.

От запитаните са дошли и предложения за мандатност на училищните директори, депутатите, кметовете, също и за създаване на закон за ограничаване на правата на банките и частните съдебни изпълнители.

Искаме кампанията ни да бъде с дебати, с обсъждане на конкретни въпроси, пожела си Калфин. Той изтъкна, че за момента основният политически опонент на АБВ е ГЕРБ, защото двете формации имат коренно различни визии за държавата.

Моето очакване е, че АБВ няма да участва във властта, но ще търсим съгласие за политики, сподели Калфин, като изтъкна, че партията му вероятно няма да участва в управляваща коалиция. Готови сме да работим с всеки, който ще работи за политиките, за които хората гласуват за нас, подчерта заместник-председателят на АБВ.

Бившият евродепутат настоя отново на позицията на АБВ, че партията все още иска оставката на служебния военен министър Велизар Шаламанов за проекта на Визия 2020. МО вкара България във информационна война. Какво значи Украйна да е военно предизвикателство, ще ни нападат ли, това е непозволен език на МО, смята Калфин.