Проблем с кворума изнерви заместник-председателя на НС Алиосман Имамов, който водеше заседанието.

Депутатите се заеха с разглеждането на второ четене на законопроект за европейската заповед за защита, внесен от Министерския съвет. На няколко пъти обаче текстовете не можеха да се гласуват заради липса на кворум, за който бяха нужни 71 депутати в зала.

Повечето обаче явно бяха в петъчно настроение и излязоха от пленарна зала.

Има проблем с кворума, предупреди Имамов. На няколко пъти трябваше да се събират депутати, за да продължи работата на законодателния орган. Колеги, седнете по местата си, има проблем с кворума, ядоса се Алиосман Имамов на липсата на дисциплина сред народните представители. За момента се събра нужното количество депутати, за да продължи работата на НС.

Законопроектът цели да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2011/99ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно европейската заповед за защита. Създава се правна възможност за признаване, изпълнение, издаване и изпращане на европейска заповед за защита, в съответствие с която мярка за защита, постановена в една държава членка, ще може да бъде прилагана на територията на друга държава членка, в която защитеното лице възнамерява да пребивава. От тази допълнителна законова защита ще могат да се ползват всички пострадали от престъпления.

В законопроекта са посочени конкретните забрани и ограничения по мярката за защита, въз основа на които може да бъде издадена европейска заповед за защита, като: забрана да се посещават определени селища, места или райони, в които защитеното лице пребивава или посещава; забрана или ограничаване на контактите под каквато и да е форма със защитеното лице и забрана или ограничаване на доближаването до защитеното лице на по-малко от определеното разстояние.