Докладът на Европейската комисия за напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност, който ще бъде публикуван в началото на 2015г., ще бъде изключително критичен, заяви вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на Реформаторския блок.  България е остров на неслучващи се неща в областта на правосъдието и това трябва да се промени спешно, добави тя.

Това, че България може да бъде отделена от Румъния в Механизма за сътрудничество и оценка, с който ЕК наблюдава правосъдието в двете страни, не е изненада и се знае от февруари. Предишният кабинет пропусна да анализира този факт, защото се занимаваше със себе си и водещи до никъде борби, дали да подава оставка, колко да се заинати и така нататък, посочи още вицепремиерът.

По думите й Румъния има и висок ръст на БВП именно, защото има работеща съдебна система. Точно тази разлика може да позволи на Румъния да влезе в Шенген преди България, а това ще донесе икономически ползи на северната ни съседка за сметка на България.

Кунева посочи още, че дебатите в правителството за бюджета тепърва предстоят. Тя заяви, че ще настоява да няма намаляване на средствата за охрана на външните граници, тъй като това би било лошо за шансовете на страната за Шенген.

Три са базисните неща, които трябва да се случат през съдебната реформа

- ненамеса на партиите в работата на съда, ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и отчетност кой какви разултати е постигнал.

Ако не направим системата такава, че тя да избира правилните хора, нещата няма да се променят, коментира Кунева. Смяната само на хора е лесен и мързелив подход, каза тя. По думите й е важно именно този състав на ВСС да бъде убеден и да понесе отговорността за реформите в съдебната система.

Кунева беше категорична, че решението на ВСС да избере председател на Върховния касационен съд след изборите е адсурдно от гледна точка на разделението на властите. Тя посочи, че това ще бъде отразено като негативно в доклада на Еврокомисията и призова изборът да се реализира до края на годината.

Когато си в един коалиционен кабинет, стоиш зад решенията му. Наша задача е да стоим стабилно като екип. Мястото, където се провеждат политическите борби е в парламента, колегите ни от Реформаторския блок са много активни. Това коментира днес вицепремиерът по координация на европейските политики и лидер на ДБГ Меглена Кунева в интервю за Сашо Диков по Нова телевизия По повод назначението на Радослав Миленков за председател на Фонда за гарантираните влогове, Кунева коментира, че това е част от правомощията на премиера.

Тя заяви, че е говорила с финансовия министър за избора му, че Миленков има одобрението на търговските банки и сега се чакат резултати с изплащането на влоговете. По думите й е добре подобни назначения да бъдат представяни и аргументирани пред министрите, както е било с назначенията на зам.-министрите. Кунева застана твърдо зад избора на Божидар Лукарски за министър на икономиката и назначението на заместника му Даниела Везиева. Тя отново заяви, че е неприемливо Орхан Исмаилов да бъде атакуван заради етническия си произход.