Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в закона за Сметната палата. На заседанието присъстваха депутати от Коалиция за България, ДПС и „Атака", а тези от ГЕРБ изпратиха до председателя на комисията Йордан Цонев писмо, с което информират, че ще гласуват в подкрепа на президентското вето.

Така с гласовете на Коалиция за България, ДПС и „Атака" парламентарната комисия предлага в пленарната зала да отпадне ветото на президента при т.нар. ново обсъждане.
В абсолютен брой 12 депутати отхвърлиха президентското вето, докато 8 го подкрепиха.

Пред депутатите, уважили заседанието на комисията, Цонев заяви, че президентът и неговият екип, които пишат, че законът, според който Сметната палата става колективен орган от 9 души, не е преминал през обществено обсъждане, грешат.
Това е така, защото при гласуването на законопроекта бяха проведени няколко дебата в Народното събрание и медиите, и обществеността бяха запознати с основната идея на промените, а именно връщането на колегиалното начало в държавния одит.

Припомняме, по време на дебатите в края на март от ГЕРБ заявиха, че целта на законопроекта е да се премахне настоящото ръководство на Палатата, начело с Валери Димитров.

Във ветото на президента по отношение на закона беше посочено, че новият деветчленен състав на комисията, който ще е с шестима души по-голям от сегашния, ще предизвика увеличения на бюджета на ведомството.
Този увеличен бюджет не е отразен в законопроекта, предложен от Йордан Цонев, смятат от администрацията на държавния глава.

В отговор днес пред депутатите Цонев посочи, че президентът и екипът му проявяват „сериозно невежество" и че при една нова структура е предвидено разходите за възнаграждение да станат по-ниски.