Пратеникът на ООН и Арабската лига в Сирия - Кофи Анан заяви, че е провел "конструктивни и откровени" разговори с президента Башар Асад в Дамаск, съобщава Би Би Си.

Днешните преговори в Дамаск са били "конструктивни и добри", написа в Twitter говорителят на сирийския външен министър Джихад ал-Макдиси в духа на коментара на самия Анан пред репортери.

Дискусиите са били фокусирани върху изпълнението на шестте точки от мирния план на бившия генерален секретар на ООН.

Двамата мъже са отчели последната среща за Сирия в Женева като важна стъпка към създаването на среда за национален диалог и за намиране на политическо решение на кризата.

След срещата си със сирийския президент Кофи Анан отпътува за Техеран.

По-рано Асад заяви, че политическата подкрепа на САЩ за "терористи" е затруднила плана на мирния пратеник, целящ да сложи край на 16-месечните кръвопролития съобщава Ройтерс.

Асад също така обвини Саудитска Арабия, Катар и Турция в доставки за бунтовниците, които се опитват да го свалят с оръжие и други видове логистична подкрепа.

"Знаем, че (Анан) се сблъсква с безброй препятствия, но планът му не трябва да бъде оставен да фалира, това е един много добър план", заяви Асад пред немски телевизионен канал „Дас Ерсте".

"Най-голямата пречка е, че много страни дори не искат този план да успее и затова предлагат политическа подкрепа и продължават да снабдяват терористите в Сирия с оръжия и пари", е заявил още Асад в интервюто от 5 юли.

Антиправителствените активисти в Сирия съобщиха за обстрелване от армията и сблъсъци с бунтовниците в понеделник в Деир Езор, Дераа, Хомс, Алепо и околностите на Дамаск. Жители също съобщават за стрелба в столицата.

Според уебсайт на активистите повече от 100 сирийци са били убити в неделя, повечето от тях цивилни.

Анан пристигна в неделя в хотел Дама Роузса в сирийската столица, къде са отседнали и наблюдателите на ООН.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви вчера, че сирийските сили от опозицията стават все по-ефективни и колкото по-скоро приключи насилието, толкова по-добри са шансовете за предпазване на правителството на Сирия от "катастрофални нападение" от страна бунтовническите бойци.

Докато Асад е изправен пред санкции и международно осъждане заради репресиите, големите западни и арабски сили стоят настрана от преки военни действия.

Турция засили сигурността по границата си и разположи изтребители на няколко пъти, след като Сирия свали турски разузнавателен самолет на 22 юни. Според Дамаск той е навлязъл в сирийски териториални води в Средиземно море. Анкара заяви, че инцидентът се е случил в международното въздушно пространство.

"Колкото по-скоро се постави край на насилието и начало на политически процес на преход, не само по-малко хора ще умрат, но има шанс да се спаси сирийската държава от катастрофално нападение, което би било много опасно не само за Сирия, но и в региона", заяви Клинтън на пресконференция в Токио.

Изказването й изглежда се отнася по-скоро до възможностите на сирийските бунтовници да стартират атака срещу държавните институции, отколкото на някаква външна намеса.

"Няма съмнение, че опозицията е все по-ефективна в защитата им на самите себе си и в продължаването на офанзивата срещу сирийската армия и милициите на сирийското правителство. Така че, бъдещето ... трябва да бъде пределно ясно на тези, които подкрепят режима на Асад", добавя Клинтън.

Сирийския флот изстреля ракети от кораби и хеликоптери през уикенда по време на учение, целящо да покаже способността да "защитят бреговете на Сирия срещу всяка възможна агресия", съобщиха държавните медии.

Рами Абделрахман - ръководител на Сирийската обсерватория за правата на човека, каза, че жителите на Ал Шарифа в провинция Деир ал-Зор в неделя са съобщили, че бунтовниците са превзели танк за първи път и са го използвали, за да атакуват армейски позиции.

Бунтовниците спечелиха доверието в последните седмици със смели атаки на територията в цялата страна и сблъсъци с войските само на няколко мили от президентския дворец в Дамаск.