Премиерът Сергей Станишев нарече „правилен подход" подаването на оставка от шефа на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.

По думите на Станишев, когато има съмнения по изразходването на тези средства правилното действие е Георгиев да подаде оставка, за да няма съмнения.

Министър-председателят съобщи, че му е изпратен доклад от министрите на транспорта и на регионалното развитие и благоустройство, с който е информиран, че Управителният съвет на Фонда е приел оставката на Веселин Георгиев и се предлага на негово място да бъде назначен Милош Поцков.
Станишев каза, че вече е дал одобрението си за това.

Премиерът посочи, че за времето, когато Веселин Георгиев е бил ръководител на фонда ефективността на усвояването на средствата е била много по-висока отколкото в предишни периоди.

Премиерът припомни по повод препоръката на ЕК да спрат някои плащания, че това не е нещо ново за България.
Имаше такава временна мярка във връзка със съмненията по Фонд „Земеделие" и плащанията бяха спрени за известно време - докато се анализират предприетите от българското правителство действия и плащанията бяха възстановени, припомни той.

Станишев заяви, че финансовото министерство е предприело всички необходими мерки и каза, че е убеден, че резултатът отново ще бъде същия, тоест че плащанията ще бъдат възстановени.

По думите на Станишев вече е препоръчал на финансовия министър Пламен Орешарски когато има случаи като този с двамата задържани служители от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" да се разпорежда да спират плащанията до извършването на всички проверки.
Това е по-правилното и по-лесното, категоричен е Станишев.

Той заяви още, че проверките по самите договори ще продължат и ще бъдат публични.

Еврокомисарят Меглена Кунева, която участва в брифинга на премиера, изказа подкрепа на изразената позиция, че затягането на дисциплината от ЕС на базата договорите, които предстои да бъдат ратифицирани, е много важно.

Ратификацията на договора от Лисабон беше сред обсъжданите теми между премиера и Меглена Кунева.

По думите на премиера едно от новите неща, произтичащи от договора от Лисабон е това, че се залага на механизъм за мониторинг и наблюдение на всички страни, което ще обезсмисли сегашния механизъм, по който сме наблюдавани от ЕК по 6 показателя.

По повод обявения днес междинен доклад на ЕК за напредъка ни по изпълнението на тези 6 показателя премиерът изтъкна, че по всички 6 области е отбелязан напредък - в сравнение с есенния доклад.

По най-тежките два критерия - борбата е корупцията и организираната престъпност, ЕК отчита, че България има придвижване напред, но все още се очакват убедителни резултати, посочи Станишев.

Той отбеляза, че информацията от последните два месеца не е имало техническо време да бъде отразена в доклада и подчерта че това е междинен доклад.

Кунева от своя страна поясни, че тъкмо защото докладът е междинен той не е минавал на обсъждане в и гласуване.