Експлозиите в Бостън най-вероятно са причинени от взривове с мощна смес от черен барут, заявиха експерти пред USA News.

Най-малко един от тях вероятно е бил оформен във взривно устройство, съдържащо се в метална тръба.

Кадрите от първоначалната детонация показват експлозивна струя, причинена от мощен взрив, коментира Фред Бъртън, бивш специален агент по сигурността към Дипломатическата служба, участвал в разследването на ударите срещу Световния търговски център.

Създаването на бомба не е с голяма степен на сложност, изтъква Бъртън, като подчертава обаче, че постигането на правилно функциониране отнема време и изисква практика.

Пол Феневалд, 23-годишен ветеран от ФБР, коментира, че белият дим, появил се при взривовете показва, че това е вероятно бездимен или черен барут, а не експлозив от типа на C-4 или пластичен, които отделят черен дим. Двете експлозии в бърза последователност също така показват, че това е вероятно терористична атака, е мнението на Фаневалд.

"Ал-Кайда" и други радикални ислямистки групировки рядко избират някакви специални - знакови, дати за своите атаки.

"Те извършват атентати, когато имат готовност", убеден е експертът.

Специалистите не изключват вероятността експлозията в понеделник, когато е Денят на Патриотите в Масачузетс, да е организирана от местна терористична фракция. Следователите за момента търсят механизма, с който са задействани експлозивите, като например радио устройство или таймер. Тази информация ще даде много повече яснота за характера на потенциалния нападател.

Спецовете обръщат внимание на международния характер на Бостънския маратон, който събира атлети от целия свят.

Терористично нападение по време на събитието може да бъде проектирано, за да изпрати сигнал или може да бъде насочено към конкретен участник", представя още свои версии Феневалд.

Никой за момента не знае дали тази атака е от национален или чуждестранен източник.

Анализаторите в американската преса изказват категоричното мнение, че независимо дали са организирани отвън или от местна терористична организация, атентатът в Бостън е тероризъм в различна форма от атаките на 9/11.

Докато броят на жертвите в Бостън не може да бъде сравнен с мащаба на жертвите и разрушения на 11/9, нападението от вчера е опит да се атакува свободата ни. Атаката представлява нов вид тероризъм на американска земя, в стила на атаките в Близкия изток", коментира журналистът на USA Today Тим Калалей.