Не можем да се съгласим с постановката - частично вето върху актуализацията на бюджета. Текстовете са свързани.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на заседанието на Тристранката.

Не намираме мотиви, които атакуват по същество - правно или конституционно, това, което предлагаме като актуализацията на бюджета, обясни той по повод президентските мотиви да спре актуализацията.

Според Чобанов приетата актуализация е свързана както с неблагоприятното развитие на макроикономическите индикатори, така и рискове от неизпълнение на приходната част.

Липсва гъвкавост в частта на разходи на бюджета, обясни той и допълни, че без актуализацията ще се продължи с фискалната политика, която се е водила в последните години и която има процикличен характер.

В случай, че не бъдат одобрени допълнителните 40 милиона лева, ще се постави под риск изпълнението на бюджета на социалното министерство, каза още финансовият министър и поясни, че средствата са предвидени за социалните плащания за най-уязвимите групи.

Работниците и служителите няма да могат да получат ваучери за храна. Безработните от уязвимите групи няма да получат средства по програми за заетост. Без актуализацията държавата няма да може да се превърне в коректен платец към бизнеса. Вероятно е да се повтори ситуацията през 2009 г., когато държавата не се разплати с бизнеса, предупреди още Петър Чобанов.