Британският премиер Дейвид Камерън определи като „напълно грешно" решението Абделбасет Ал-Меграхи да бъде върнат в родната си Либия, предаде АФП. Изявлението дойде само ден преди първото посещение на Камерън в САЩ.

Меграхи е единственият осъден за взривяването на американски пътнически самолет над градчето Локърби през 1988г, когато загинаха 270 души.

Болният от рак атентатор беше освободен от шотландските власти преди 11 месеца, когато се смяташе, че му остават броени седмици живот.
Въпреки прогнозите на лекарите, Меграхи е все още жив.

Според Камерън, освобождаването му е погрешно, защото той е „най-големият масов убиец в британската история".

Премиерът добавя и че като лидер на опозицията е изразил същото мнение и преди година, когато решението е било в процес на обсъждане.

Случаят „Локърби" отново влезе в светлината на прожекторите, след като се появи информация, че Меграхи е бил освободен, за да бъде реализирана доходоносна сделка на „Бритиш Петролиум" с Либия.

Нефтената компания от седмици се бори с разлив, който унищожава флората и фауната на американското крайбрежие. Към това трябва да се прибави и че повечето загинали над Локърби са американци и техните семейства реагираха подчертано негативно на освобождаването на Меграхи.

По време на посещението си Дейвид Камерън ще обсъди с Барак Обама не само либийския въпрос, но и борбата на BP с нефтения теч, както и съвместните действия на Великобритания и САЩ в Афганистан.

В сряда се очаква британският премиер да се срещне в Ню Йорк с представители на бизнеса.