Обикновено големите, когато отиват някъде си тръгват с това, за което са дошли, каза премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV и допълни, че Клинтън си е тръгнала от България с прекрасни впечатления от България, от архитектурата й, археология, традиции, нрав, природата.

Премиерът още веднъж каза, че е подчертал пред държавния секретар, че природата и екологията стоят на първо място пред България и след това идват финансово-икономическите ползи от какъвто и да е проект.

Премиерът Бойко Борисов даде интервю за bTV час и половина след знаковата визита на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Мораториумът върху проучването и добива на шистовия газ ще стои до тогава, докато не дойде технология, която да може да добива газа и да е 100% екологично чиста и да не влияе на околната среда, категоричен бе премиерът. Същото се отнася и за проекта „Бургас- Александруполис", както и за АЕЦ "Белене".

„В момента, в който съм убеден, че централата в Белене е икономически ефективна, евтина, безопасна и гарантирана, че ще работи още 30-40-50 години, ще подпишем веднага. Но към момента нито едно от тези неща не е ясно", каза Борисов.

На Хилъри Клинтън й стана ясно, че в България има правителство, което защитава своя национален приоритет. И затова си тръгна усмихната, каза Борисов.

По думите му обаче, за да паднат визите за българите в САЩ, и в действията на полицията, на съдебната система и на всички нас трябва да има подобрение. Борисов посочи и проблема за издаването на гражданство и помилване на затворници, без да е ясно дали решенията трябва да бъдат отменени или не.

Иска се това, за което си категоричен, че ти се полага и вече си готов, както за Шенген", каза Борисов и уточни, че въпросът за визите не е поставян пред държавния секретар, защото счита, че „има да поработим още като държава, в различните институции".

Омръзна ми всяка дума или всяко изречение след това да се подхваща, вади се от контекста и се размахва с дни. Никога не съм казвал, че българите като нация са мързеливци. Само в последните месеци имаме над 4 млрд. лв. депозити на граждани в банките. Десетки милиарди стоят за лихви в банките. Представете си кой по-голям инвеститор би бил за България от българския народ, ако всички, или малка част - 10%, да бъдат вкарани в инвестиционни програми или инициативност на тези хора", каза премиерът по повод думите си, казани по време на Министерски съвет, че българите живеят от депозити.

Пред Диана Найденов Борисов уточни, че е имал предвид, че е по-лесно да чакаш малка и сигурна лихва. Много инициативи са получили подкрепа и помощ от държавата и тези хора няма от какво да се плашат, каза Борисов.

Борисов упрекна Първанов, че е правил политика с държавни пари през последната година от мандата си. В момента - също. "Като иска да е партиен лидер, партията да си плаща разходите, както на всички останали", каза премиерът.

БСП има много силни съпротивителни сили, те са най-силни в опозиция. БСП е партия, създадена да върши подривна дейност. Те са силни като партизани, силни в конспирацията, каза Борисов. По думите му Синята коалиция и Атака ще влязат в следващия парламент.

Премиерът направи строга забележка на водещата: "Ще прекъсвате, когато си поканите различен от мене гост", каза Борисов към Диана Найденова и изброи приоритетните проекти на кабинета, сред които магистрала „Тракия", столичното метро, естакадата в Бургас, Дунав мост 2, Южната дъга на Околовръстното.

Премиерът посети днес и сестра си във ВМА. Борисов каза, че сестра му не е добре, но че го гледа по време на гостуването му в bTV. Сестрата на премиера - Красимира Иванова, беше оперирана в четвъртък, след като лекарите откриха доброкачествен тумор в мозъка. Красимира вече е в съзнание, напълно адекватна е, движи се сама, казаха лекарите.