Двама приятели на заподозряния за Бостанския атентат Джохар Царнаев пледират невинни по обвинения, че са възпрепятствали разследването на бомбената така, съобщава „Фокс Нюз

Американският гражданин Робел Филипос и казахстанецът Диас Кадирбаев бяха изправени пред американски Районен съд по обвинения във възпрепятстване на разследването и правосъдието.

Срещу Филипос бяха повдигнати миналият месец две обвинения за възпрепятстване на властите. Неговият адвокат заяви в съобщение, че той е невинен и че той не трябва да бъде съдебно преследван.

Срещу третия Азамат Тажаяков се очаква по-късно днес да бъдат повдигнати обвинения, след като адвокатът му закъсня.

Те са се опитали да заблудят разследващите като са хвърлили туристическа раница с пиротехнически средства и лаптоп, притежание на Джохар, от стаята му в студентското общежитие. ФБР съобщава, че единият от тримата е хвърлил раницата на боклука и по-късно тя е открита от разследващите на сметище.

Според документите от съда те са изхвърлили раницата на Джохар от стаята му на 18 април - същият ден, когато ФБР пусна снимките на двамата заподозрени. Веднага след това Диас Кадирбаев изпратил смс на Джохар. Царнаев му отговорил: „лол... по-добре не ми пиши... ще отида до моята стая и ще взема това, което искам".

В документите на съда се отбелязва още, че Царнаев е казал на двамата, че знае как да направи бомба.

Азамат Тажаяков и Диас Кадирбаев вече са с обвинения и за незаконно пребиваване в САЩ и се явиха в съда по имиграционни въпроси преди да им бъдат повдигнати обвинения за възпрепятстване на разследването.

Припомняме, при атентата на 15 април в Бостън загинаха трима души и повече от 280 бяха ранени.