Изпращането на въоръжени сили в Източна Украйна от страна на Киев е „още едно сериозно престъпление". Това обяви президентът на Русия Владимир Путин на ежегодната „гореща линия" със сънародници "Въпрос&Отговор".

Според него разрешаването на кризата е възможно само чрез дипломатически способи и чрез признаване на интересите на целия украински народ. Руският президент разглежда като много важни днешните четиристранни преговори в Женева, в които ще участват ЕС, САЩ, Русия и Украйна. Русия иска да изгради конструктивни отношения с Украйна и Запада, Москва няма намерение да заплашва своите партньори, отбеляза той.

Диалогът е единственият начин да се възстанови редът в Украйна. Сигурен съм, че Русия ще намери взаимно разбирателство с Украйна, каза президентът на Руската федерация.

Киев трябва да номинира известни лидери от Източна Украйна на административни длъжности в правителството", категоричен е той и добави, че Киев трябва да седне на масата за преговори с рускоговорящата общност в Източна Украйна.

По думите му „няма руски инструктори" в Украйна. Няма нито едно военно звено или инструктори от Русия в Източна Украйна, обяви руският държавен глава.

Хората, които се борят за федерално управление в Източна Украйна не са инструктори от руските секретни служби, повтори Владимир Путин.

Обаче той заяви, че зад звената за самоотбрана в Крим е имало руски войници, които са обезопасили нормалното провеждане на референдума. Припомняме, преди Русия да присъедини Крим страната имаше военна база с над 10 хиляди войници според договори с Украйна.

Путин подчерта, че народът на Крим се е обърнал за помощ към Русия и че Москва никога не е планирала да присъедини полуострова.

Трябва да признаем правото на избор на всички, правата на кримчани трябва да се уважават също, поясни Путин.  Украинското правителство не може да бъде легитимно, няма мандат. Ние комуникираме на министерско ниво, поясни президентът на Русия.

Всички сме ръководени от определени емоции, но ако се обичаме, трябва някак си да стигнем до взаимно разбирателство", отговори президентът на Русия на въпрос от Севастопол за братските руско-украински отношения.

Доходите на кримчаните трябва да бъдат еднакви с останалите руснаци. Крим не е известен само с военноморската база, но и с туристическите съоръжения, така че допълнителни инвестиции само ще помогнат да се задвижи развитието на полуострова, разясни държавният глава на Русия.

На въпрос за бившия президент на Украйна Виктор Янукович и неговото поведение, Путин отговори, че Янукович „е мислел много пъти да използва сила. Той не можеше да подпише заповед срещу собствения си народ". По отношение на разформированите украински сили за борба с безредиците - „Беркут" - държавният глава на Русия смята, че те са изпълнили задълженията си „професионално и почтено".

Oснованата на блок глобална система се е изчерпала. НАТО е пример за това. За къде се разширява НАТО, срещу кого?

Путин бе попитан и за отношенията между Русия и Китай, отговаряйки, че връзките с Пекин са на безпрецедентно ниво - политическо и икономическо, но „ние няма да създаваме военни блокове".

За военните блокове като цяло той подчерта, че основаната на блок глобална система се е изчерпала. НАТО е пример за това. За къде се разширява НАТО, срещу кого?, попита руският държавен глава.

Путин също критикува САЩ за войните в Ирак, Афганистан и Либия, пояснявайки, че е „илюзия", че силата може да помогне за разрешаване на международни проблеми.

САЩ използват двойни стандарти, когато става въпрос за Русия, Москва иска да възстанови отношенията. За да се подобри доверието, ние трябва да говорим на общ език, да отделяме повече внимание на международното право. Политиката на двойни стандарти на САЩ трябва да бъде изоставена, настоя президентът на Русия и подчерта, че „рестартирането" на отношенията между САЩ и Русия е спряло не заради Крим, а заради събитията около Либия.

Европейците осъзнават, че е по-добре някои въпроси да се разрешават на национално ниво, а не чрез Брюксел, изтъкна Путин.

По думите му Западът се притеснява от територията на Русия и се опитва да я отслаби, да я разцепи.

Според него разширяването на НАТО има за цел да изтласка Русия от Черноморския регион. Интервенцията на Москва в Крим отчасти е продиктувана от разширяването на НАТО, oт стратегически причини, категоричен бе Владимир Путин и добави, че Москва се страхува НАТО да не изтласка Русия от стратегическия Черноморски регион.

„Противоракетната отбрана" на НАТО е офанзивна система за заплаха, САЩ отказват да преговарят, смята той, допълвайки, че разполагането на американския противоракетен щит в Източна Украйна води до въоръжена надпревара и Русия е принудена да отговори.


Путин изрази недоумение защо някои райони от Източна Украйна са отнети от Русия.
Рускоговорящи градове като Донецк и Харков са историческа част от „Нова Русия" по време на царизма и „Бог знае" защо те са станали част от Украйна

Американският противоракетен щит в Европа е насочен към Русия, макар че всички претендират, че не е, констатира той.

На въпрос, че НАТО расте като раково заболяване, че се разраства в Източна Европа и че е готова да погълне Грузия и Украйна, Путин отговори, че никой не трябва да се „страхува от задушаване".

Русия ще вземе под внимание разширяването на НАТО. Когато Русия поиска гаранции НАТО да не се разширява, беше ни казано, че „това не е наша работа". Обаче „ние ще бъдем търпеливи и ще направим всичко, което можем, за да гарантираме сигурността на руснаците".

Основният проблем около диалога с Киев е нуждата да се намерят гаранции: ако Русия признае изборите на 25 май, кой може да гарантира, че няма да бъде изпратен друг олигарх от Киев, да кажем, в Донецк", подчерта той.

Изборите в Украйна не могат да бъдат легитимни, докато кандидатите са бити, твърди Путин.

Путин изрази недоумение защо някои райони от Източна Украйна са отнети от Русия.
Рускоговорящи градове като Донецк и Харков са историческа част от „Нова Русия" по време на царизма и „Бог знае" защо те са станали част от Украйна, допълни той.

Президентът на Русия изрази надежда, че няма да се налага да изпраща руски войници в Украйна, въпреки че още веднъж подчерта, че Москва има право да "защити рускоговорящите" в района.

Според него „балансът на властта води до готовност за преговори", отговаряйки на въпрос за ролята на властта в международните отношения.

Една от нашите цели е незабавно да се премахне съществуващата блокада между Приднестровието и Украйна, каза той.

Путин определи призова на Юлия Тимошенко да „се стреля по руснаци" като „емоционален срив".

Руският президент бе попитан и за газа. По думите му газът е голям приход за руския бюджет. Обаче Русия печели най-много от петрол.

Киев не е плащал дори и при по-ниската цена на газа (268 долара -б.р.), нито долар до момента от последните споразумения. Съгласихме се да чакаме още един месец преди да предприемем мерки. Можехме да действаме незабавно

Възможностите на САЩ да навредят на нашата икономика са неблагоприятни. Те не могат да спрат да купуват руски газ. Единственият проблем е за тези страни, за които транзитният газ преминава през Украйна. Това трябва да бъде разрешено, коментира той.

Руската държава, по думите му, е спечелила 191-194 милиарда долара от петрол и 28 милиарда долара от газ за 2013 година. Във връзка с газовия дълг на Украйна към Русия, руският лидер обяви: „Ние ще чакаме още един месец", имайки предвид, че Москва ще поиска авансово плащане от Украйна за газa. Киев дължи на Москва около 2,2 милиарда долара от закупения газ през тази година.

"Киев не е плащал дори и при по-ниската цена на газа (268 долара -б.р.), нито долар до момента от последните споразумения. Съгласихме се да чакаме още един месец преди да предприемем мерки. Можехме да действаме незабавно", разясни лидерът на Русия.

Запитан дали Русия ще си върне Аляска, Путин отговори: „Ние вече продадохме Аляска веднъж, имаме достатъчно територия със студ, не я искаме обратно".

Изнеслият информация за шпионската програма на САЩ Едуард Сноудън попита Путин дали Русия извършва масово подслушване и следене както САЩ. Руският държавен глава му отговори, че Москва не извършва масово подслушване на частни комуникации и че трябва да има рестрикции при използване на срс-та от спецслужбите при прихващане на комуникации.

Руският президент бе категоричен, че няма да има нова „Желязна завеса" и че Русия няма да се изолира от света. "Желязната завеса е съветско изобретение", смята той.

Конференцията продължи близо четири часа. Организаторите са получили преди нея близо 2,5 милиона въпроса, над 1,8 телефонни обаждания и 346 хиляди смс-а.

Тя се проведе в „Гостини двор". Това е 12-а сесия "Въпрос&Отговор". Предишните 11 се проведоха в периода 2001-2003 и 2005-2011-2013 година - повече от 45 часа. Путин участва в тях като президент и като премиер.

Сесията от миналата година постави абсолютен рекорд -Путин отговаря на въпроси в рамките на 4 часа и 47 минути.