ДПС са изпратили до главния прокурор и членовете на Конституционния съд становище на парламентарната група във връзка с конституционните дела за оспорване на изборните резултати.

Движението представи данни от министъра на външните работи Румяна Желева за изборите във всяка от 274-те секции, образувани в чужбина.

Според Лютви Местан твърденията в искането за оспорване на изборните резултати в Турция са неоснователни.

Той припомни, че в искането се твърди, че броят на избирателните секции не съответствал на броя на подадените заявления; твърди се че имало масови случаи на двойно гласуване; че имало несъответствие между броя на избиратели в основния списък и дописаните в изборния ден; че не било възможно технически в една секция за един ден да гласуват над 1000 избиратели.

Местан посочи, че в Турция били подадени около 40 000 заявления и поясни, че за разкриване на една секция са необходими 100.

Той изтъкна, че почти не се е стигало до прилагане на предвидената в закона възможност да се разкрива секция по преценка на дипломатическата служба.
Почти навсякъде в Турция са били достатъчни заявленията за разкриване на секции, подчерта Местан.

По отношение на твърденията за двойно гласуване Местан подчерта, че при повторното въвеждане на данни безпогрешно излизат всички случаи на двойно гласуване.
Той съобщи, че при около 4,2 млн. гласували, случаите на двойно гласуване са 174, от които 79 в Турция.

Яне Янев


ПГ на "Ред, законност и справедливост" настоява министърът на външните работи Румяна Желева да направи вътрешно разследване и да уволни дисциплинарно служителите, допуснали разкриване на незаконни секции в Турция и подаване на неверни данни към ЦИК.

„Даже да предположим, че всички тези 79 гласа са дадени за една единствена политическа сила, те не могат да променят изборния резултат", изтъкана Местан и отбеляза, че в Турция има над 3000 гласа, дадени не за ДПС, а за други политически партии.

Местан изрази несъгласие и с упреците за дописване на изборните списъци, че в Турция дописаните били 2,5 пъти повече от лицата в основния списък.

Депутатът от ДПС поясни, че в основния списък влизат само лицата, подали предварителни заявления.

Като примери той посочи, че в една секция в Милано подадените заявления са 88, а гласувалите 1086. Тоест в основния списък е имало 88 души, а дописаните са 998 и подчерта, че това е 11 пъти повече, а не 2,5 пъти повече.

В Никозия, Палма де Майорка броят на дописаните е 10-12 пъти повече в сравнение с тези в основния списък, изтъкна още Местан. Той постави въпроса ако 2,5 пъти повече е притеснително, не е ли притеснително 10-12 пъти повече.

Според него недоумение буди твърдението, че не е възможно в една секция да гласуват над 1000 души.

Ако това не е възможно в една държава, би трябвало да не е възможно и в друга, изтъкна Местан и посочи, че в Мадрид в една единствена секция са гласували 2294 души.

„На каква логика там може да гласуват толкова избиратели, а в друга секция в друга държава това се твърди, че е технически неосъществимо", изрази възмущение Местан.

Той отбеляза още, че в Лондон в 4 секции са гласували над 6000 избиратели и предположи, че средно в секция са подадени по 1400-1500 гласа.
Подобни примери има и в САЩ, изтъкна още той.