Дни след като Израел и палестинците се договориха за спиране на огъня в Газа, американският държавен секретар се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Двамата призовават спирането на огъня да бъде приложено и на Западния бряг, предаде АФП.

В Йерихон Кондолиза Райс похвали усилията на Абас за прекратяването на огъня в Газа и изрази надежда, че то ще бъде трайно. Райс каза още, че американската страна се надява да бъде постигнато цялостно прекратяване на огъня.

Усилията на американската администрация са в посока да се съхрани постигнатото примирие, което влезе в сила в неделя и продължава въпреки няколко ракети, които бяха изстреляни по Израел.

Съгласно споразумението палестинските бойци прекратяват ракетния обстрел, а израелските сили се ангажират да се изтеглят от тариториите.

Ако това положение се запази, следващата стъпка според АФП ще бъде размяна на затворници, в това число освобождаването на стотици палестински затворници, задържани от Израел, а от друга страна пускането на израелския войник Джилад Шалит. Отвличането му провокира мащабна операция срещу бойците в Газа.

При конфликта от юни насам са били убити около 400 палестинци и трима израелски войници.

Вчера премиерът Ехуд Олмерт и други израелски представители са водили разговори шефа а на египетското разузнаване, който опитва да посредничи за постигане на споразумение за затворниците, отбелязва АФП.

Припомняме, Израел освободи министъра от Хамас Абделрахман Зидан, но не бе оповестено дали този ход е свързан с размяна на затворници.

В Йерихон президентът Махмуд Абас заяви, че опитите за сформиране на ново палестинско правителство са ударили на камък.

По думите му въпреки положените усилия за съставяне на правителство на националното единство преговорите са стигнали до задънена улица.

Не това  позицията на премиера в палестинската администрация на Хамас Исмаил Хания. При посещението си в Кайро днес той каза, че преговорите са навлезли във финалната фаза и че остава да бъдат уточнени само детайлите.