Собственикът на торент-тракера Аренабг бе задържан вчера при съвместна операция на антимафиотите от ГДБОП и Столична следствена служба.

Това заяви след днешния брифинг заместник-директорът на Столичната следствена служба Светльо Василев.

Той уточни, че на 47-годишния Е.Г. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за 72 часа.
Срещу него са повдигнати две обвинения по чл. 172 от НК, свързани с престъпления против интелектуалната собственост.

Същевременно има повдигнато трето обвинение по чл. 159 ал. 2 от НК, свързан с обстоятелството, че торент тракерът АренаБг е спомогнал на различни лица да разпространяват информация, съдържаща детска порнография.

По време на операцията спецполицаите са проверили и иззели 16 компютърните системи от 14 офиса и помещения на големи потребители в столицата.
Намерени са били и множество хард дискове и информационни носители.

На брифинга в ГДБОП бе подчертано, че за да запазят незаконната си дейност торент-сайтовете са направили опити да се преместят под чужда юрисдикция, което на практика не ги освобождава от отговорност.

Това е наложило българските правоохранителни и правоприлагащи органи да предприемат всички предвидени в закона мерки, както и да потърсят помощта на колегите си от различни европейски страни и САЩ.

Представителите на прокуратурата, следствието и ГДБОП информираха, че през последните две седмици ГДБОП-НСП, съвместно със Столична следствена служба, под надзора на ВКП са предприели непопулярни за страната ни, но често прилагани в световен мащаб действия, така че да се прекрати възможността българските интернет-потребители да бъдат въвличани в кражба на скъпоструващия интелектуален труд и ограбването на чуждо творчество.

Образувани са три следствени дела срещу администратори на торент-тракери и потребители с най-голям обем разпространено съдържание.

Оказва се, уточниха разследващите, че са правени между 200 и 300 хиляди посещения дневно, като между 95 и 99 на сто от тях са осъществявани от български потребители, които обменяли помежду си само пиратско съдържание.
Законът за авторското право и новите промени в чл. 172 а от НК обявяват за нарушение и криминализират обмяната на файлове с нелегално съдържание на интелектуални продукти.

Припомняме, АренаБг остана единственият действащ торент тракер, клед като колегите им от Дата преустановиха дейност, а Замунда на практика не функционира.

Заместник-директорът на Столичната следствена служба подчерта, че провеждащата се операция срещу некоректните торент тракери не е насочена в никакъв случай срещу обикновените интернет потребители, които свалят за лично ползване, например MP3 или други ограничени по обем материали.

Той посочи, че могат за бъдат санкционирани лица, които са свалили повече от 100 гигабайта информация, защитена с авторски права.

Установено е, че новият собственик на Замунда не е сирийски гражданин, както се смяташе по-рано, каза още Василев. Установено е също така, че тракерът Замунда за известно време се е хоствал в Холандия. Установени са новият собственик и администраторът, като последният е задържан и му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Припомняме, в понеделник вечерта срещу торент тракера Zamunda.NET бе предприета акция , срещу разпространението на пиратско съдържание и на материали, нарушаващи закона за авторско право.