Това е моята България!
Тя е болка и радост, изпитание и надежда . Съдбовна принадлежност. Една неразказана приказка. Коя е твоята България?

Ти сам избираш своята България. Сам решаваш - да я обичаш или мразиш, да я възжелаеш или да се отречеш от нея, да има или да няма тя място в сърцето ти.

Да се гордееш с България и името Българин е дълбоко осъзнат избор. В тази книга има 1000 причини, за да го направиш.

Избери си една и я разкажи. Разкажи я на децата си, разкажи я на целия свят.

Покана към всеки да намери своята приказка за родина ни отправят авторите и съставителите на сборника „1000 причини да се гордеем, че сме българи". И самото заглавие подсказва - 1000 причини, а в сборника са публикувани всъщност 1002 причини.

Книгата остава отворена за 1003-та причина, за 1003-та приказка.
Винаги може да се намери още една, и още една, и още стотици.

В това е убеден един от хората, които с цялата си енергия са работили няколко години, за да стигне до публикация луксозното издание на „1000 причини да се гордеем, че сме българи" Димитър Баръмов.

То вече се разпространява по пазара на страната, а до месец предстои да бъде създаден и портал към сайта на Издателски консорциум Кота, от където и българите в чужбина ще могат да поръчат изданието. Вече екземпляри са изпратени към Холандия, Белгия, Австралия, Канада.

Тежко и голямо издание. Всички текстове са с цветни, с богати илюстрации. Книгата съдържа 328 страници, формат А4. Изпълнена от 170 г хром-мат, черна кожена подвързия, златен голд-печат, метални ъгълчета. Отпечатана е на български и английски език.

Прилича на Библията. Самите издатели признават, че ефектът на приликата е търсен нарочно - за да има всяко едно българско семейство този алманах в дома си, както и Библията, така и да има свое основание за гордост.

Луксозният алманах "1000 причини да се гордеем, че сме българи" е дело на колектив от над 100 души - музейни работници, учени, общественици и интелектуалци.
Участват представители на над 60% от всички исторически, етнографски и археологически музеи в България, няколко научни института при БАН, университети и вузове, окръжни управления на архивите, отделни автори, ентусиасти, сътрудници, приятели.

Географски е обхваната почти цялата територия на страната, а подборът не е правен на етнически принцип. В азбучника може да се видят еврейски, арменски, турски имена. „Не етническото сме търсили, а националното, нацията, защото сме убедени, че тя е водещата, че България е това което обединява и това, което ни прави горди", допълни Баръмов.

Специално за издаването на сборника се съставя Обществен съвет, който да извърши подбора на „причините за гордост".

Критерият за избор, който се налага като основен, е дали човекът или историческия факт, като феномен представя България пред света и приносът му да се ползва от света.

Най-баналният пример е с компютъра. Българинът Джон Атанасов е откривател на нещо, което ползва целият свят. Другият пример е с родопската песен на Валя Балканска "Излел е Делю хайдутин", която лети на "Вояджър". Тези и още 1000 други факти можете да намерите в изданието.

Димитър Баръмов признава, че със сигурност ще има обидени, несъгласни, хора, които да не харесат подбора и включеното. Но това е само началото - ние сме амбицирани да продължим, в второ издание, с втори том и т.н.

Част от цената на всеки екземпляр ще бъде отделян за продължаване на проекта. Идеята е да се създаде музей на българската гордост.

Има един голям дом-паметник "Бузлуджа", в който са вложени милиони тонове стомана и бетон. Той може да се превърне в музей "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Той е държавна собственост.

Ако с всеобщи усилия съберем пари и получим благословията свише, ще стане нещо ценно. Грандиозният проект ще бъде под НИЧИЯ егида... Навсякъде за кой да е проект чуваме, че е под егидата на президента, на вицето или на министър-председателя. Тези хора са преходни.

Мадарският конник не е бил под егидата на хан Аспарух или Омуртаг. Ето защо трябва да си направим всичко сами... , казват още издателите.