Европейският съюз е твърде голям и твърде много се намесва и разпорежда. Великобритания ще се бори здраво за предоговаряне на отношенията с ЕС.

Това заяви премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън по време на ежегодната конференция на Консервативната партия в английския град Манчестър, цитиран от Ройтерс и „Гардиън".

Британският министър-председател обеща да реформира отношенията между Лондон и Брюксел преди да се проведе референдум за членството на страната в съюза до края на 2017 година.

Той се закани да се оправят проблемите в отношенията с ЕС.

„Повярвайте ми, нямам любовна връзка с ЕС и европейските институции. Заинтересован съм само от две неща: просперитетът на Великобритания и влиянието на Великобритания. Заради това ще се боря толкова здраво за предоговаряне на отношенията, така че да постигнем по-добро споразумение и най-доброто за двата свята", изтъкна той.

Според него излизане от „дори по-тесен съюз" е приоритет в договарянето на отношенията между Лондон и Брюксел.

Камерън каза още, че Великобритания трябва да изиграе своята роля в борбата срещу „Ислямска държава" в Сирия и че сирийският президент Башар Асад трябва да си ходи, за да се постигне мир.

Британският премиер съобщи още, че Великобритания ще поръча четири нови ядрени подводници, за да се заменят остарелите и ще се увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП на страната.

„Нашите независими възможности за ядрено сдържане са нашата единствена застрахователна полица - това правителство ще поръча четири нови ядрени подводници", разкри той.

Премиерът осъди коментарите на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, че идеологията на Великобритания е свързана с „омраза" и обвини Корбин, че симпатизира на терористи, след като вярва, че смъртта на Осама бин Ладен е „трагедия".

„Не. Трагедия е убийството на почти 3 хиляди души за една сутрин в Ню Йорк", продължи той.