Европейската мрежа срещу дискриминацията ENAR и множество неправителствени организации във Франция обявиха, че ще организират демонстрации в защита на експулсираните от страната роми.

Подобни инициативи са планирани както на територията на Франция, така и пред множество френски посолства в столиците на страни-члени на Европейския съюз, съобщава „Le monde". Организаторите посочват, че демонстрациите са насочени срещу ксенофобската политика на Франция.

В специално съобщение те изразяват своята загриженост относно „систематичните експулсирания на роми в Румъния и България и впечатлението, което се създава в обществото за връзката между тях (ромите-бел.ред,), имиграцията и престъпността".

В него инициаторите на кампанията се обявяват и срещу популисткото и дискриминационно говорене на френското правителство.

Междувременно АФП съобщи, че Европейската комисия е изискала от Париж да докаже, че експулсирането на роми е съобразено с европейските правила. Това се посочва в доклад на европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг.

Припомняме, преди дни тя се срещна с двама френски министри, с които обсъди депортирането на ромите - Ерик Бесон, отговарящ за въпросите по емиграцията, и Пиер Льолуш, държавен секретар по европейските въпроси.

ЕК чака от Франция детайлна информация, за да се установи дали изпращането на ромите по родните им места отговаря или не на европейското право, се казва в дългия 10 страници доклад на еврокомисаря.

В документа се настоява още Франция да инициира дебат за вътрешните политики в рамките на ЕС за защитаване на правата на маргинализираните групи.