ООН излезе с нови, още по-потресаващи данни за броя на жертвите при размириците в Сирия. Говорителят на върховния комисар на ООН по човешките права Равина Шамдасани обяви, цитирана от БиБиСи, че загиналите са 3 500 души.

Бруталното насилие срещу протестиращите в Сирия досега отне живота на над 3 500 сирийци, съобщи тя и осъди категорично използването на сила от сирийския режим срещу протестиращите в страната.

Шамдасани осъди и продължаващото насилие, което е налице въпреки плана за прекратяване на размириците в Сирия.

Припомняме, сирийското правителство обеща да изпълни споразумението, което сключи с Арабската лига. В него се постановява изтегляне на войските и прекратяване на кръвопролитията, както и провеждането на диалог между опозицията.

Сирийските войски продължават да използват танкове и оръжия, с които атакуват жилищните части на Хомс, посочи още говорителят.

Преди дни правителството в размирната страна обяви, че е освободило голям брой политически затворници, задържани по време на протестите срещу режима на Асад. Въпреки това Шамдасани посочи, че още хиляди несъгласни с властта продължават да излежават присъди в различни затвори и че всеки ден се осъществяват многобройни „случайни" арести.