Американският президентБарак Обамазаяви, че САЩ ще изтеглят ударно най-малко 33 000 войника от Афганистан, предаде АФП.

В своя реч той обяви график за изтегляне на близо 10 000 войници до края на годината и още 23 000 до лятото на 2012 г.

През последната седмица бяха разпространени различни спекулацииза бъдещата намеса на САЩ в Афганистан, след като близо десет години след атентатите от 11 септември западните сили не успяват да постигнат категоричен успех в борбата с талибаните.

Дебатът за войната в Афганистан допълнително се разгорещи след ликвидирането на Осама бин Ладен в Пакистан миналия месец.

Барак Обама се сблъсква с натиск от различни страни, защото се опитва да ограничи федералните разходи и същевременно да намали жертвите, които дават американските военни, без обаче да изложи на риск постиженията в Южен Афганистан, за които твърдят някои военни командващи.

Но някои конгресмени, несъгласни в война, която струва над 110 млрд. долара годишно, настояват за начално изтегляне с по-голям мащаб.

Междудругото германският външен министър  Гидо Вестервеле посрещна радушно думите на Барак Обама за изтеглянето на американските войски от Афганистан.

По думите му изявлението на американския президент дава "ясна и конкретна идея за точното изтегляне на съюзниците". Той се надява, че  до края на годината германският контингент  ще предостави задълженията си на афганистанските си колеги.

Германия поддържа около 4, 900 войници в северен Афганистан