Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да се опита лично да пробие израелската блокада на сектора Газа. Това съобщи „Jerusalem post", позовавайки се на ливански източници.

Според изданието той обмисля още да изпрати турски кораби, които да придружават плавателни съдове, опитващи да пренесат хуманитарна помощ за Газа в бъдеще.

Вестникът не пропуска да припомни реакцията на Турция след инцидента с Флотилия на свободата.

Турският посланик във Вашингтон Намик Тан коментира, че случилото се е вбесило Анкара, защото е атака не от заклет враг, а от приятел, с който Турция е работила дълго и е полагала усилия, за да изгради конструктивни отношения и икономическо сътрудничество, пише изданието.
Припомняме, преди дни турският вицепремиер Бюлент Аринк предупреди, че Турция ще сведе до минимум сътрудничеството си с Израел след инцидента при рейда на военноморските сили в Средиземно море .

По думите му ограничаването на двустранните отношения ще бъде предимно в сферите на икономиката и отбраната.

В изказването си Тан посочи още, че сега Израел трябва да прецени как ще възстанови тези връзки и ще си възвърне образа на надежден партньор. Израел дължи извинение на турския народ, коментира той.

Междувременно световните агенции съобщават, че по-късно днес се очаква пътниците и екипажът на ирландския кораб „Рейчъл Кори", който се опита да пренесе хуманитарна помощ до Ивицата Газа, да бъдат експулсирани от Израел.

Плавателният съд беше спрян от израелски военни вчера. По-късно корабът влезе на израелското пристанище Ашдод под военен конвой.