Уважавана консултанска компания съобщи, че възстановяването на Непал след силното земетресение в събота може да струва повече от 5 милиарда долара или около 20% от Брутния вътрешен продукт на страната, съобщава АП.

Раджив Бисвас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион към базираната в Колорадо компания IHS, заяви, че Непал има изключително ограничен капацитет за финансиране на спасителните операции и за възстановяване на страната със собствени ресурси.

Общо дългосрочните разходи за възстановяването на Непал, като се използват подходящи строителни стандарти за региона, който е уязвим на силни земетресения, може да надхвърлят 5 милиарда долара, което е около 20% от БВП на страната, смята експертът.

Годишният БВП на глава от населението в страната е под 700 долара. Голяма част от населението живее в бедност.

Бисвас добави, че е необходима спешна международна помощ, включително мащабно международно финансиране и техническа помощ за дългосрочно възстановяване на икономиката.

Властите на Непал обявиха, че по последни данни над 3 700 души са загинали от земетресението в събота, включително над 1 300 в столицата Катманду. Над 6 500 са ранените.

Потвърдена е смъртта на 18 души при лавина на Еверест. Други 61 души са загинали в Индия, а най-малко трима в Тибет и двама в Бангладеш.