Бебето Никол, което пострада от медицинска агресия, е добре. "Няма опасност за живота й. Стабилни и под контрол са всички нейни жизнени функции", съобщи пред bTV д-р Радка Масларска, началник „Неонатология" в частна столична болница, която спаси живота на бебето, нападано от акушерка.

Д-р Масларска обясни, че бебето се учи да се храни с биберон и възстановява рефлексите си. „Това са критерии, които определят по-добра прогноза за следващите етапи от нейното лечение.

Благодарение на медицинските екипи, на усилията и на квалификацията на много хора, Никол успява да бъде в това състояние една седмица след инцидента", заяви д-р Масларска.

Тя посочи, че бебето е транспортирано от техен екип след повикване на лекар от болница „Софиямед". Според лекарката „Поводът за нейното транспортиране е установяване в деня на нейното изписване, на тежък анемичен синдром и невъзможността те да овладеят с кръвопреливане тази анемия, както и промените, които наблюдават с постепенно нарастващ оток на главата и промяна в нейното общо състояние.

Те се обадиха за помощ и с молба да транспортираме детето, поради това, че нашето отделение е сертифицирано като трето ниво и има право да отглежда деца от други болници, които имат по-ниско ниво на компетентност", обясни д-р Масларска.

Педиатърът заяви, че конкретна причина за диагноза на бебето, нейните колеги не са имали. „Детето имаше много сериозни отклонения в своя неврологичен статус - то крещеше и не можеше да се успокои, нямаше рефлекси, имаше изразен оток на главата, без други видими белези.

Главата му беше пораснала в рамките на 4 дни с около 3 см от тази при раждането. Поради тази болезненост в областта на главата и ехографските данни за мозъчен оток, ние пристъпихме към организиране на допълнителни консултации", добави още д-р Масларска и уточни, че властите са били уведомени от тяхната лекарска консултативна комисия.

Д-р Радка Масларска отговори задочно на твърденията на адвоката на акушерката, че травмата може да е следствие от падане. Според нея, счупване на черепната кост може да се наблюдава и при подобна ситуация, но множествената контузия на мозъка е факт само при т.нар синдром на малтретираното дете, освен това кръвоизливът не е бил на мястото на счупването.