Затвор за предлагане на храни с изтекъл срок на годност поиска Българската агенция по безопасност на храните. Директорът (БАБХ) Йордан Войнов посочи, цитиран от Дарик, че са готови допълненията в Наказателния кодекс в тази насока.

Идеята е да се криминализира умишлената продажба, препакетиране и подмяна на етикети на храни, за които е установено, че са с изтекъл срок на годност. Затвор ще има и за търговците, които продават храни с неясен произход, обясни той.

Агенцията по храните е подготвила предложение за промяна в Наказателния кодекс, която криминализира съзнателното предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход.

За успокоение на магазинерите ще обясним, че няма да попаднат зад решетките, ако забравят някоя стока с изтекъл срок на годност на щанда, увери той.

Йордан Войнов разясни, че нарушения могат да се диференцират и несъзнателно е направено нещо в търговската мрежа, ще има санкция, но лицето няма да се подвежда под отговорност.

Шефът на агенцията по храните разясни, че криминализирането се отнася за случаите, касаещи големи количества негодни храни или такива с неясен произход и то когато извършването на нарушението е съзнателно.

Поправката в НК е все още на етап междуведомствено съгласуване, одобрени са предложенията от Министерството на земеделието и храните. Предстои обсъждане в Министерския съвет и парламента.

Директорът на агенцията д-р Йордан Войнов съобщи още, че след инспекциите по Черноморието предстоят и „драстични проверки" на храните в зимните ни курорти.