Силно земетресение е било регистрирано в северозападен Китай.

Според китайските власти то е било с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер. По-рано сеизмологичният институт на САЩ съобщи за трус със сила 6,9.

Епицентърът на земния трус е бил в провинция Цинхай, намиращ се на 375 км. южно от град Голмуд, на дълбочина 10 км. Районът граничи с Тибет.

Информацията за броя на загиналите се променя непрекъснато. По последни данни техният брой е близо 600 души, като първоначално се съобщаваше за 400 души, отбелязва АФП.

Много други са останали затрупани под развалините. По информация на китайската национална телевизия са ранени около 10 000 души. Китайските власти очакват, че броят на жертвите и пострадалите ще продължи да се увеличава.

От репортажите на китайските телевизии се виждат разрушени постройки и хора, които се опитват да се измъкнат от срутените сгради.

Градчето Цзегу, разположено близо до епицентъра на земетресението, е почти напълно разрушено. Районът е изключително беден и слабо населен, посочва АП.

Спасителните екипи предполагат, че под развалините на две училища има много затрупани деца.

След първоначалния трус е имало няколко по-слаби вторични труса. Те са били с магнитуд 5,3 и 5,2 по Рихтер.

БиБиСи коментира, че районът на Тибетското плато е силно сеизмична зона.

Според китайското национално радио са разрушени 90% от къщите в района, който като цяло е слабо населен. Поради ранния час повечето хора са били по домовете си. Прекъснато е електричеството и телефонните връзки.

На мястото са изпратени спасителни екипи, които са подпомагани от военни. В акциите участват 5 000 души. Служители на противопожарното ведомство, цитирани от РИА Новости, съобщават, че до този момент повече от 900 души са извадени живи от развалините.

АП посочва, че има остър недостиг на стоки от първа необходимост, както и на санитарни материали. В района на бедствието са изпратени спасители от всички намиращи се наблизо провинции.

Към района на бедствието пътуват самолети, които пренасят различни помощи за пострадалите. Сред тях 5 000 палатки, 50 000 дрехи, 5 000 одеяла.

Един от последните по-силни трусове в Китай за тази година беше през февруари. Той рани 11 души и причини големи материални щети.

Световните агенции припомнят опустошителното земетресение, разтърсило съседната на Цинхай провинция - Съчуан през 2008г. То отне живота на десетки хиляди души, рани голям брой други и срина стотици постройки.