Доклад, подкрепящ присъединяването на България и Румъния тази година към европейското пространство свободно от граничен контрол се очаква да мине с голямо мнозинство в Европейския парламент, пише "Труд".

Вчера и днес водещи представители на основните парламентарни групи се изказаха пред „Труд" в подкрепа на балканските кандидатки, а противници на присъединяването им оттеглиха предложения за отлагането му, признавайки, че са останали в малцинство.

Дебатът по доклада за България и Румъния на португалския евродепутат Карлуш Коелю беше насрочен за късния следобед във вторник , а гласуването по него - в сряда по обяд.

Без сближаване на позициите приключи вчерашният дебат в Европарламента около доклада.

Големите политически сили ЕНП и Групата на социалистите и демократите подкрепиха положителните оценки на докладчика Карлуш Коелю, но консерваторите и крайнодесните продължиха да настояват за промяна на критериите за членство в Шенген и забавяне на присъединяването на двете страни. Някои от евродепутатите даже поискаха замразяване на процедурата.

Становището на парламента обаче е само консултативно.

Важното решение се чака от вътрешните министри на 27-те, които се срещат в Люксембург в четвъртък. Вероятно те ще признаят техническата готовност на балканските кандидатки, но резервите по реформите в правоохранителните и правораздавателните им системи засега остават.

Една от въпросителните на този съвет е дали министрите ще посочат време за приемане на България и Румъния.

Досегашните противници на разширяването - Германия, Франция, Холандия и скандинавските страни - намират аргументи за позицията си в последния годишен доклад на Европол, който посочва България като една от входните врати на кокаина в Европа, казаха пред „Труд" евродепутати от либералната група.

Скептичните към балканските кандидатки правителства искат да видят и очаквания през юли редовен доклад на Европейската комисия по механизма за наблюдение и проверка върху правосъдието и вътрешните работи на двете най-нови членки на ЕС.
Ето какво заявиха в навечерието на вота евродепутати от основните групи.

Жозеф Дол, парламентарен лидер на Европейската народна партия: Не мисля, че Франция ще се противопостави. В Европейския парламент няма да има проблем. В съвета вероятно ще има техническа дискусия, но според мен основните проблеми, които блокираха развитието по тази тема, са преодолени. Поне що се отнася до мен и моята политическа група - те са решени.

Ханес Свобода, зам. председател на групата на социалистите и демократите: Шенген трябва да се обсъжда само от гледна точка на проблемите, които са пряко свързани с него. Добре пазени и охранявани ли са границите, или не? След като имаме ясни индикации от комисията, че те са добре охранявани, ще има и силен вот за разширяването на Шенген с България и Румъния. И за нас е неприемливо това да се смесва с други въпроси като корупцията. Не може в зависимост от вътрешнополитическата ситуация дадени страни да променят позицията си и да добавят нови елементи.

Луи Мишел, член на Бюрото на Алианса на либералите и демократите: Аз съм за това България и Румъния да се присъединят. За момента групата ни няма единодушна позиция. Има някои несъгласия, но като цяло е по-скоро благоприятна. Очевидно, че трябва да има воля за борба с корупцията. За това, както и в другите европейски страни, трябва време. Да казваш, че трябва първо да се промени Шенген и след това да оценяваме отделните страни, не е сериозно. Не се сменят правилата на играта по средата на играта. Законът не се променя, защото някои лъжат, или защото не го спазват.

Ян Мюлдер, холандски либерал, който беше предложил отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенген: Трябваше да бия отбой и да не внасям отново предложението си за тази поправка. Политиката е въпрос на реалности. Имах подкрепата само на някои, но тя не беше достатъчна. Съществува общо подозрение, че в Европа сме небрежни в прилагането на правилата. Ако четете среден холандски вестник, там от време навреме се появяват информации за корупцията в България и Румъния. Смятам, че имаме много трудности в граничните райони на Гърция и Турция. България също е в този регион, и аз искам да съм сигурен, че няма да имаме същата ситуация като в Гърция, където има много хора, търсещи убежище, които влизат нелегално.