Талибаните убиха съветника на Хамид Карзай - Ян Мохамад. При нападението срещу него е застрелян и адвокат на президента, който по това време се е намирал там, предаде Ройтерс.

Това е поредното нападение срещу приближените на Хамид Карзай. Миналия вторник талибани убиха неговия брат Ахмад Уали, който заемаше ръководна длъжност в размирната провинция Кандахар.

Убийството на високопоставени членове на администрацията на Карзай става часове след началото на старта по предаване на властта в централната провинция Бамиян от НАТО на местните сили. Тя е първата от седем области, в които трябва да се осъществи церемонията.

По време на преходния процес афганистанските сили и служители ще поемат повече отговорност за сигурността и вътрешните работи на страната, което ще позволи постепенното оттегляне на чуждестранните части.

Ахмад Уали Карзай, противоречива, но ключова фигура в битката на НАТО срещу талибаните, беше застрелян два пъти от своя семеен приятел и дългогодишен началник на охраната му, Сардар Мохамед, който на свой ред е бил убит почти незабавно след това.

Опечалени хора с автобуси изминаха разстоянието от около 20 км от дома на брата на Карзай в Кандахар до родното му село Карз.

Талибаните поеха отговорност за атаката и я определиха като един от своите най-големи успехи.

През последните седмици те засилиха нападенията си в отговор на обявеното от Запада планирано изтегляне от Афганистан в близките месеци.