Нормативната уредба в сферата на трансплантациите създава условия за търговия с органи. Това заяви пред БНР бившата шефка на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева.

Според нея истинската причина за отстраняването й от поста е опитът да въведе европейски правила в работата си и да разбие монопола на три болници в трансплантирането на бъбреци, черен дроб и сърце.

Тя обясни, че става въпрос за „Света Екатерина", Александровска болница и ВМА. Така са направени критериите, че да изключват всички други болници, като „Св. Марина" във Варна, Пирогов и други, изтъкна Джалева.

Тя припомни и едно от първите си изказвания, малко след заемането на отговорния пост, а именно, че няма да има раздаване на органи под масата. Просто точно това се случи и ясно съм попречила на много хора в техните схеми с наложените европейки правила и контрол от страна на инспекторите от Агенцията, обясни Джалева.

Припомняме, тя беше замесена в скандал с пациентски организации. В началото на годината от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания поискаха оставката й и я обвиниха, че неправомерно е поискала председателят на асоциацията Иван Димитров да бъде уволнен от фирмата, в която работи.

След множество критики за работата на агенцията и фонда за трансплантации, втората структура беше закрита. Пациентските организации посочиха, че пари за трансплантации практически не са били осигурени, а обещанията на Джалева от страна на агенцията не са били спазени.