Заявления за подпомагане от близо 5000 пчелари са подадени в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие".

Заявленията са за подпомагане за над 445 000 пчелни семейства. Общият бюджет по схемата de minimis за пчеларите е 3,5 милиона лева.

Приемът на документи за подпомагането de minimis за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2014 г. и началото на 2015 г. се приемаха от 10 до 30 юни.

По схемата можеха да кандидатстват само регистрирани по Наредба № 3 пчелари, които имат поне 10 пчелни семейства.
Независимо какъв е максималният брой на пчелните семейства, които притежава пчеларят, поискал подпомагане, помощ се полага на максимум 200 от тях.

Подпомагането, което ще бъде разпределено на всяко пчелно семейство, ще стане ясно след като приключи окончателната обработка на документите и се установи каква част от заявителите са допустими за подпомагане.

Срокът за сключване на договори и изплащане на средствата на пострадалите пчелари е от 13 до 31 юли 2015 г., съобщават от ДФ "Земеделие".
Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337, 45 лв.) за период от три данъчни години (2013 - 2015).

През месец април Фонд „Земеделие" одобри за финансиране 78 инвестиции за купуване на кошери отново поради освобождаване на финансов ресурс по пчеларската програма.

Припомняме, в ранната пролет пчелари протестираха, недоволни от липсата на държавна политика в сектора. В няколко области на страната производителите бяха ударени и от болест, която унищожи стотици пчелни семейства. Доплънително природното бедствие през март месец унищожи и кошери.