С тържествени емоции започна конгресът на Реформаторския блок (РБ) и с отхвърляне на вестникарските заглавия, че РБ се разпада.

Събитията и информациите от последните дни, както и отложения днешен избор на лидер на РБ - под натиска на СДС и ДБГ, поставят под известно съмнение твърденията за единство.
Както се видя и по време на конгреса, с който бе открита официално кампанията, лидерите на формациите, образуващи РБ, не се приемат еднозначно от симпатизантите на отделните партии в блока.

Евродепутатът Светослав Малинов откри форума и посочи пред делегатите на конгреса, че е подал заявление за членство на РБ в Европейската народна партия (ЕНП). ЕНП знае за РБ, каза той.

Радан Кънев за СДС и ДБГ: Не всички партии са смели като избирателите си
Още...

Ново дясно реформаторско мнозинство у нас е възможно само с РБ, по думите му. Ключът за тази възможност е в новата формация РБ, подчерта Малинов.

В ЕНП се надявали на успеха на РБ на изборите на 5 октомври. Тъкмо затова всичко е в нашите ръце, подчерта евродепутатът. Европейското бъдеще на България е в наши ръце, коментира Светослав Малинов. РБ ще победи на тези избори и ще имаме правителството, което заслужаваме, изтъкна евродепутатът.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе посрещнат възторжено от симпатизантите. Ничия лична съдба не е по-важна от интереса на държавата, каза той. Нищо не е по-важно от победата на РБ, подчерта той.

Българските граждани искат радикална, смела промяна, която само РБ може да им даде, убеден е Кънев. Никой няма да ни попречи да постигнем тези цели, категоричен е той.

В РБ били приятели, нямало разцепление, успокои Лукарски
Още...

Тъмносиният лидер обеща да няма държавна намеса в здравеопазването, образованието и други сектори. Кънев настоя за ударно управление с кратък мандат, което да извърши радикалните реформи, сред които изрязване на язвата от съдебната система.

Той настоя за управление с нови лица с чисто минало, които да осъществят операция „чисти ръце".

Радан Кънев оттегли кандидатурата си за лидер на блока в името на победата, защото лидерството на 5-и октомври било най-важно. Българите искат новото, изтъкна още той. С викове „Победа" бяха приветствани думите му.

След изказването си Кънев се смеси със симпатизантите си.

Николай Ненчев, лидер на БЗНС, коментира на свой ред, че го тревожели празните очи на хората. Без морал и нравственост никакви реформи не бихме могли да направим, заяви той. Ненчев пожела РБ да е истинската морална алтернатива, от която хората имали нужда.

Горчивина предизвика появата на Меглена Кунева на подиума. "Тъмносини" активисти напуснаха залата.

Звездата на РБ винаги ще бъде европейска, каза тя. Лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) се обърна към Радан  Кънев, оценявайки високо изказването му. Това, което искам да пожелая на всички, е успех, обърна се Кунева към мнозинството в залата.

РБ може да води страната, категорична бе тя.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски предупреди, че задкулисието и мафията са силни, но РБ били заедно. Заедно ще бъдем силни, категоричен бе синият лидер. Само заедно ще бъдем силни и смели, подчерта той. Всичко е в нашите ръце, всичко е във вашите ръце, заяви още Лукарски и пожела РБ да смачка опонентите си.

Корман Исмаилов, лидер на НПСД, коментира на свой ред, че пътят на победата е труден, кален и каменист. Моралът идва от вярата, подчерта Исмаилов. РБ знаели какво и как да направят. Хората очаквали РБ да бъдат гарант, че нищо няма да е такова, каквото е било досега.

Ирина Репуц от Християндемократическата партия видя знак в това, че конгресът днес се провежда на Кръстовден. Според нея победата на РБ е гарантирана. До 5 число комунистите ще си отидат, така казвал дядо й, на когото комунистите отнели фабриката преди години.

Близо 700 души се събраха на днешния конгрес, който бе и старт на кампанията на РБ в столицата.

РБ продължава заедно напред. Това послание отправи след откриване на кампанията на реформаторите лидерът на ДБГ Меглена Кунева по повод решението днес да не се избира лидер на блока.

Снощи до 17.00 часа от ДБГ и СДС са чакали да се изяснят правилата, по които ще се избира единното ръководство на РБ. Мисля, че надценихме малко времето, в което можеше изборът на ръководни органи да се случи, посочи тя пред медиите.

Меглена Кунева е категорична, че избор на ръководство трябва да се случи при такива правила, че да не се разочароват хората, които ще гласуват за реформаторите.

Принципите са спечелили много повече битки, отколкото армиите, ние защитихме един принцип - принципа на демократичността, на спокойствието и съм убедена, че ще победим, уверена е Кунева.

РБ със сигурност продължава заедно, подчерта тя. Партиите в блока били най-близо до убежденията на ДБГ затова и формацията остава с реформаторите.

Тя отрече да има раздор и разцепление в Реформаторския блок. Явяваме се точно така, както сме се регистрирали като коалиция, силни, позитивни, с желание за голяма победа, заяви Меглена Кунева.