До три години няма как да имаме нови изтребители и подготвени военни летци, заяви командирът на ВВС ген. Румен Радев по време на официалното откриване на днешните българо-американски учебни полети, които са част от операцията "Атлантическа решителност", предаде БГНЕС.

"Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци. Това, което можем да направим и ще направим, ако ни се осигурят средства, е да удължим с една година живота на двигателите на съществуващата ни база - МиГ 21 МигГ 29 и СУ  25.

"Ние трябва да удължим срока на двигателите на "МИГ-29", което никога не сме правили. Ще поемем този риск, за да избутаме някак си, но ние ще го направим ако знаем, че имаме подкрепата на държавното ръководство, да знаем, че след тази една година ще имат нашите момчета на какво да продължават да летят.  Ще можем да подготвим млади летци и България да бъде способна страна да охранява външните си граници", каза ген. Радев.

Инспекторатът на МО проверява състоянието на бойната ни авиация. Още...

В противен случай рискуваме 103 години след създаването й военната ни авиация да приключи своята дейност и като една Албания да се надяваме чужди сили да бранят небето ни", подчерта ген. Радев.

Командващият на Върховните военновъздушни сили (ВВС)на САЩ за Европа и Африка ген. Франк Горенц каза, че за тези 10 години е постигнато много добро сътрудничество. "Ситуацията в Европа е нестабилна. Виждаме, че идва заплаха от Изток. Затова трябва да мобилизираме всичките си сили", заяви американският военен.

От днес до края на юни на авиобаза Граф Игнатиево се провежда българо-американските учебни полети "Тракийски орел-2". Те са част от операцията на Военно-въздушните сили на Съединените щати за гарантиране отбраната на съюзниците от НАТО. Това е най-дългата тренировка от 10 години.