Директорът на Националното следствие Ангел Александров депозира оставката си пред Висшия съдебен съвет. 
Това се очакваше, след като Александров анонсира това още в понеделник.

Мотивите за оставката ще бъдат представени на следващото заседание на Висшия съдебен съвет на 27 юни.

„Подкрепям неговото решение, то не ме изненадва. Мисля, че господин Александров взе правилното решение", заяви главният прокурор Борис Велчев.
Той поясни, че съгласно закона оставката ще се гледа в деня, в който би се приела, тоест след една седмица - на следващото заседание.

След всичко, което се случи, господин Александров трудно може да продължи да ръководи Националната следствена служба, коментира още Велчев.

Въпреки решението да представи мотивите за оставката си след седмица, Александров коментира пред журналисти, че възнамерява да остане в Националното следствие и Висшия съдебен съвет.
Александров изтъкна, че това е вършил през целия си живот, доказал го е с действията си като следовател през всичките 30 години и каза, че мисли да докаже, че може да разследва.
Запитан дали ще остане във Висшия съдебен съвет, Александров каза, че не вижда пречка.
Той заяви, че не съжалява за нищо и допълни, че неговата оставка няма връзка с тази на Румен Овчаров.

В отговор на въпрос дали продължава да твърди, че Овчаров го е заплашвал, Александров каза, че от тук нататък следва да „говори с притчи" и цитира думите на древногръцки мислители:
И Платон ми е мил, но истината ми е по-мила". - Не съжалявам за нищо, което съм казал, защото съм казал истината, добави Александров.

Той подчерта, че вярва в съдебната система и посъветва журналистите:
„Четете Евангелие от Матея. В десета глава всичко е казано - че нищо няма да остане скрито и че нищо, говорено на тайни места, няма да остане неузнато след това".

В отговор на въпрос дали следствието е пред разпад, след като Ангел Александров е заявил, че ще подаде оставка, за да запази следствието, главният прокурор каза, че въпросът за следствието е изключително сложен и е свързан с новия Закон за съдебната власт.

„Ако този закон е наистна нов, той трябва по някакъв начин да реши въпроса за следствието - дали този въпрос ще се реши в посока да се увеличат компетенциите на следствието и следователите да работят, а не да бездействат, или ще се търси някаква структура и решение на по-силно интегриране между следствие и прокуратура е друг въпрос, но някакви мерки трябва да се вземат", заяви Велчев.

По думите му не е толкова важно кой ще бъде директор на следствените служби в България, по-важното е какво правят те.
Гравният прокурор изрази опасения, че като приключат делата, които са на производство при тях в момента, ще започнат да бездействат.

Не мога да си представя държава, която да си позволи 500 опитни разследващи да бездействат в период, в който дознанието все още не изградило пълния си потенциал", добави Велчев.

Главният прокурор категорично заяви становището си, че новият закон трябва да е такъв, че да направи следствието здраво и да не се позволи 500 обучени следователи да бездействат.
Той изрази надежда и народните представители да решат този въпрос не под въздействието на скандала.

Запитан дали не се опасява, че с новия закон заседанията на ВСС ще станат закрити, Велчев каза, че дори не може да си представи това.
Според него ВСС трябва да си създаде правила за публичност, дори това да не е записано в закона.