Мирен поход до печално известното село Бродилово организира гражданска група „Ние сме против варварския обичай „тричане", създадена във Фейсбук.

Походът ще се проведе в събота (на 25.02.2012 г.), съобщават инициаторите.

Обичаят скандализира света миналата година, припомнят от гражданска група и цитират статия в шведски вестник, която започва така: „Примитивните българи „бесят" кучетата си на въже, въртят ги във въздуха, докато им се изпразнят червата и изпаднат почти в безсъзнание".

„Искаме единствено да се уверим, че тази жестокост няма да се повтори отново, защото миналата година въпреки заповедта - забрана на кмета, „тричането" се състоя", заявяват инициаторите на събитието.

„Желаем да осигурим присъствие на хора и медии извън общността в селото на въпросната дата. Планираме да присъстваме на местните мирни обичаи, да разгледаме околностите. Събитието е обявено като поход/пикник и няма да допуснем конфронтация с местното население. Нашите сънародници от Бродилово, показаха как действат варварите, ние искаме да покажем на света и най-вече на себе си и децата си, че сме европейци", споделят още от гражданска група „Ние сме против варварския обичай „тричане".

Всеки, който желае да се присъедини към похода, може да намери повече подробности на страницата на групата.