Спад след отварянето на пазарите в Азия и Европа заради наложения от Гърция контрол върху капиталите, съобщават световни агенции.

По време на търговията на азиатските валутни пазари еврото падна до повече от триседмично дъно - 1.0950 евро спрямо долара. В ранните часове в Европа в Азия общата валута се търгуваше на ниво 1,103 евро, спадайки с 1,18%.

При отварянето на борсите в Европа индексът FTSE 100 падна с 2,0% или с 135 пункта. Германският DAX и френският CAC също отчетоха спад с около 4% ( съответно 441 и 207 пункта) при отварянето на пазарите. Португалският борсов пазар отчете срив с около 5,8%, а италианският FTSE MIB - 4,15% или с 988 пункта.

Ключовите мерки за контрол на капиталите в Гърция
Още...

Банковите акции в Европа отчитат сериозен спад заради кризата в Гърция. Акциите в португалската BANCO COMERCIAL паднаха с 9,6%; BNP PARIBAS отчете спад от 7%; Ирландската банка отчита 8% спад, британските HSBC и BARCLAYS съответно 2,2% и 4%; RAIFFEISEN - 14,4% спад; DEUTSCHE BANK - 6,3%, а ING - 5%.

Мохамед Ел Ериан, главен икономически съветник в германската финансова компания Allianz вярва, че вероятността Гърция да остане в еврозоната е 15%.

Той подчерта пред „Блумбърг", че Гърция най-вероятно ще бъде принудена да напусне валутния съюз през следващите седмици.

„Има 85% вероятност Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната", каза той.

Това, което виждаме е внезапно спиране, както го наричат икономистите, когато разплащателната система спре. Логиката на внезапното спиране е масивно икономическо свиване, социално напрежение и това ще продължи да затруднява членството на Гърция в еврозоната, поясни Ериан.

Междувременно френският финансов министър Мишел Сапин призна, че Гърция може да напусне еврозоната.

Според него преговорите могат да бъдат възобновени по всяко време, допълвайки, че Атина трябва да реши.

„Искате ли да продължат преговорите или искате да рискувате напускане на еврото?", попита той.

Общият европейски банков индекс падна с над 4% минути след започване на търговията. Инвеститорите реагираха на последните събития около Гърция.

Днес се очаква шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обяви нова оферта на Гърция, но по-късно говорител на ЕК заяви, че няма да бъде представяно ново предложение на Гърция.

Междувременно пенсионери се редят на дълги опашки пред гръцките банки, въпреки че беше обявено, че банките ще бъдат затворени за седмица.

Според вестник Kathimerini „някои местни банкови клона" се очаква да отворят днес, за да обслужат пенсионерите, които нямат карти, за да изтеглят парите си.