Водачът на русенската листа на коалиция „БСП Лява България" проф. Христо Белоев се отказва депутатското място в 43-ото Народно събрание, съобщава местния сайт ruse-news.bg, цитирайки обръщение на проф. Белоев, разпространено до медиите.

Изказвайки сърдечна благодарност към всички, които на парламентарните избори са подкрепили кандидатурата му за народен представител, ректорът на Русенския университет заявява, че след продължителен размисъл, къде ще бъде по-полезен - в Парламента или в Русе, преценил, че „с развитието и разширяването на националните и международните ми контакти и поддържането на многобройните ми обществени ангажименти ще бъда безспорно по-полезен за обществото с работата ми в Русенски регион, в нашия град, в нашия Университет".

"Ще остана в Русе, в Русенския университет, за да продължим и доразвием заедно с Вас всички дейности, които започнахме в регионален, национален и международен мащаб.
Това решение не беше лесно", признава професорът.

В обстойното си изложение проф. Белоев подчертава, че и досега, като ректор на Русенския университет и зам.-председател на Съвета на ректорите, е действал активно за промени в Закона за средното образование, Закона за висшето образование, в Закона за развитие на академичния състав и други нормативни актове, чието несъвършенство е спирачка за образователната ни система, както и за превръщането на Русенския университета в знакова, емблематична институция, с която Русе да се гордее. Той припомня и че има ангажименти към редица международни образователни институции и научни издания.

"Не бих могъл и не искам да игнорирам тези свои ангажименти и задължения заради политическата кариера. Винаги съм имал респект към българската държавност и българския Парламент. По моя инициатива, за първи път в историята на Народното събрание, по повод 135-годишнината му, в Университета бе представена експозиция на Парламентарната библиотека - факт без аналог в съвременния български парламентаризъм и още един пример за първите неща, случили се в Русе", отбелязва ректорът на русенския ВУЗ.

След обстойно описание за подобренията, настъпили в Русенския университет под негово ръководство, Христо Белоев съобщава, че

"По време на предизборната кампания, но най-вече след изборите, при мен идваха ръководители на катедри, факултети и филиали на Университета, директори на дирекции, както и много преподаватели, за да споделят безпокойството си от мое отиване в Парламента. Те свързват започналите промените в Университета с мен и сърцато ги подкрепят.
Това ме радва, но преди всичко много, изключително много ме задължава.
На доверието желая да отговоря с още по-голямо доверие в силата на общите усилия и споделената отговорност за бъдещето на Русенския университет, нашия град и нашия регион."

Всичко това ме убеди да остана в Русе. Ще бъда по-полезен на много повече хора, а това винаги е било основна цел в работата ми като ръководител. Искрено се надявам да разберете и приемете моя морален избор!Също така искрено се надявам да подкрепите решението ми!", завършва обръщението си проф. Христо Белоев.

Съгласно Избирателния кодекс, мястото на проф. Христо Белоев в 43-ото Народно събрание следва да бъде заето от втория в подреждането на листата в Русе. В резултат на преференциалния вот това ще бъде Добрин Данев, който успя да измести Иван Иванов.