Ако не се направи актуализацията на бюджета, през декември няма да има пари за заплати за работещите в здравеопазването. Това алармира зам.-министърът на здравеопазването в оставка и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Припомняме, на извънредно заседание парламентът гласува на първо четене актуализация на държавния бюджет и на този на Здравната каса. Ден по-късно обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му излиза окончателно от парламента. Герберите няма да влязат в пленарна зала дори за гласуването на второ четене на актуализирането на двата бюджета. Именно поради тази причина не е ясно дали актуализацията в действителност ще се случи.

По думите на д-р Пенков, за да се избегне кризата заради липсата на средства, дейността на болничните заведения от 1 август може да се ограничи с 30-32 % до 106-107 милиона лева месечно.
Той обясни, че това означава ограничаване на приема, планиране на хоспитализациите, едно- или двумесечни листове за изчакващите планови операции и изследвания.

Д-р Бойко Пенков е категоричен, че трябва да се предвиди и резерв за спешните случаи, ще се разтегли и плановият прием. По думите му ресурсът е ограничен, но засега средства има.

В момента се обсъжда някакъв вариант от специалистите дали има законова възможност, като няма актуализация, да се вземе безлихвен заем от държавата. Това означава собствен дефицит, който ще се покрие в рамките на бюджета, когато се състави парламент", сподели зам.-министърът в оставка.

Той призна, че има всякакви варианти, но те са на отчаянието. Пенков изрази мнението си, че е трябвало да се промени законодателството, защото в последните 8-9 години са прокарвали различни групови или корпоративни интереси и институцията НЗОК е осакатена като възможности. Тя е превърната в пасивен плащач, заключи той.