Германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Марио Монти коментираха в телефонен разговор със задоволство събитията от последната седмица, предаде "Ройтерс".

Според тях се виждат позитивни сигнали за Европа и излизането й от кризата.

Само преди дни Германия разчисти пътя пред Европейския механизъм за стабилност. Припомняме, по-рано германският Конституционен съд отхвърли жалбите за блокиране на Европейския механизъм за стабилност, ключово оръжие в борбата срещу дълговата криза, която продължава близо 3 години и обяви, че спасителният фонд е в съответствие с германското законодателство.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства решението на Конституционния съд на Германия за Европейския механизъм за стабилност като добра новина за Европа, съобщава „Франс прес".

С решението си Съдът позволява на германския президент да ратифицира законите за фонда и Европейския фискален пакт, но при определени условия.

Това е добър ден за Германия, това е добър ден за Европа", каза германският канцлер в реч пред парламента след решението на Съда.

Франция също приветства решението на Конституционния съд на Германия. Министърът по европейските въпроси на Франция Бернар Казньов обяви, че „това е отлична новина за всички нас".

По думите му това ще помогне да бъдат приложени решенията навреме, които бяха приети на срещата на Европейския съвет през юни.