Руските власти планират на подсилят състава на войските и военните сили по стратегически направления във връзка с настоящата военно-политическа обстановка около Русия.

Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на заседание в министерството. В думите му обаче не се уточнява за каква обстановка става дума, пише BBC.

Началник генералния щаб на Русия Валери Герасимов по-късно описва стоящата пред въоръжените сили на Русия цел като "да не се допусне военно превъзходство на САЩ и НАТО над Русия".

По думите на Шойгу в утвърдения в края на декември план за работата на Министерство на отбраната вече са внесени поправки, които отчитат приетите решения по увеличаване на капаците и боевия потенциал.

"Уточнени са показателите по снабдяване на въоръжените сили със съвременно въоръжение и военна техника, съгласувано е строителството на военни градчета и обекти с военно предназначение", уточнява още Шойгу.

Сергей Шойгу припомня думите на руския президент Владимир Путин, който през декември месец пред членовете на Федералното събрание каза, че в скъпата надпревара по въоръжаване Русия няма стремежи, но ще обезпечи своята сигурност надеждно.

Напрежението между Русия и страните от НАТО се увеличи след анексирането на Крим през март миналата година, провеждането на избори на полуострова и изострянето на конфликта в Източна Украйна между проруските сепаратисти и украинските военни. През април 2014 година Северноатлантическия алианс обяви, че преустановява всякакво гражданско и военно сътрудничество с Русия.

Началникът на генералния щаб изброява нивото на готовност във всички основни направления на военното дело в Русия - бойно дежурство на четири ракетни полка, снабдени със съвременни ракетни комплекси; военно-морски флот - в постоянна готовност два подводни ракетни крайцера със стратегическо предназначение, в авиацията - самолетният парк е в изправност на 80%, а по отношение на стратегическите ядрени сили - на разположение да са 50 междуконтинентални балистични ракети.

По думите на Сергей Шойгу на първи план е опасността от информационна война и затова е необходимо да се работи и в това направление.

В последните години произтекоха значителни промени в характера на въоръжената борба, все по-често се случва външна намеса в делата на суверенни държави. Расте ролята на информационното противоборство. Интернет и средствата за масово осведомяване активно влияят върху обстановката", коментира Шойгу.