Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми Иван Братованов и Матей Димитров за търговия с влияние, извършена в съучастие.

Иван Братованов работи като младши полицейски инспектор към столичното 3-то районно полицейско управление, а Матей Димитров е управител на търговско дружество, стопанисващ хоспис в столицата.

Матей  Димитров подал сигнал в 3-то РПУ, че по време на инцидент в хосписа гражданин е причинил средна телесна повреда на негов низходящ роднина. По този сигнал работил полицейският служител Братованов.

През септември в приемната на 3-то РПУ Братованов и Димитров поискали от гражданина, срещу когото бил сигнала, сумата от 1 000 лева, за да се реши преписката в негова полза.

За исканите му пари гражданинът сигнализирал МВР. Поискано и разрешено е било от съда използване на специални разузнавателни средства. На 2 октомври в приемната на 3-то РПУ гражданинът е предал част от поисканата му сума - 500 лева, на двамата обвиняеми. Белязаните предварително банкноти са открити при извършеното незабавно след това претърсване и изземване, и обиск на лицата.

Данните в преписката, по повод която са поисканите парите, не сочат на извършено престъпление от общ характер.

С постановление на Софийската градска прокуратура Братованов и Димитров са задържани до 72 часа и предстои в неделя Софийският градски съд да разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо обвинените лица.