Базиран в Лондон Изследователски институт съобщи, че наложеното петролно ембарго от САЩ и ЕС срещу Иран ще се провали, ако към санкциите не се присъединят най-големите икономики от Азия - Китай и Индия.

В доклада на „Глобъл инсайт" се казва, че азиатските сили стават все по зависими от иранския суров петрол. САЩ и ЕС ще трябва да се борят да привлекат тези страни на своя страна за налагането на практически санкции срещу Иран.

Също така се представя информация от Американския енергиен департамент, който съобщава, че Китай, Япония, Индия и Южна Корея са най-големите консуматори на ирански петрол през първата половина от 2010 година, внасяйки 1.46 милиона барела на ден ирански петрол или 59% от целия износ на страната.

Най-големите икономики в ЕС Германия, Франция и Великобритания заедно внасят 77,000 барела ирански суров петрол.

"Ще бъде трудно да се наложи забрана (относно вноса на ирански петрол), като Индия и Китай не са склонни да подкрепят забраната", каза Саймън Уордел, мениджър в „Глобъл инсайт" за изследвания в областта на енергетиката.

"Иран все още ще бъде в състояние да намери купувачи за петрола си, ако те направят отстъпки и намалят цените си", добави той.

Припомняме, че САЩ и ЕС наложиха санкции на Иран. Те имат за цел да прекратят вноса на ирански петрол и да замразят авоарите на Централната Иранска банка.