Няма риск срещу нас да се предприемат наказателни действия по процедурата на ЕК заради свръхдефицита за 2009 година.

Това смята еврокомисарят Кристалина Георгиева, която се срещна с парламентарния шеф Цецка Цачева.

Георгиева поясни, че предприетата спрямо нас процедура означава, че България ще получи доклад и българското правителство трябва да реагира на документа.

Но България даже с 3,9 % дефицит е далеч по-добре от страните със сложно фискално положение, изтъкна Георгиева и отбеляза, че ние сме на трето място по фискална дисциплина.

Стартирането на въпросната процедура спрямо България не означава, че изведнъж сме се оказали от страна с добро фискално положение, в позиция на страна с лошо фискално положение, подчерта още Георгиева и посочи:
Ако сме на трето място по фискална дисциплина, едва ли ние сме тези, за които трябва да се притесняват в ЕК или Европейската банка".

По-късно:
Георгиева спасява хора в Монтана
               Още...

Помолена да каже каква е истината за оценката на конвергентната програма на България, Кристалина Георгиева посочи, че ЕК е внесла своята оценка и че тя е положителна.

На неформалната среща министрите, проведена преди седмица в Мадрид, вече са получили доклада, но тъй като срещата е била от неформален характер, те не могат да стигнат до заключение по оценките. Това може да стане на формална среща.

Еврокомисарят проведе разговор с председателя на парламента Цецка Цачева, който също бе на неформална основа. Георгиева изтъкна, че българският парламент вече „превключва" в новите функции, които получават националните парламенти по отношение на законодателството на ЕК според Лисабонския договор.

Еврокомисар Георгиева:
Не са ясни антикризисните цели на кабината.
                                 Още...

Георгиева отбеляза, че трябва да се внимава да не се превишават праговете на дефицита.

Еврокомисарят заминава в Монтана, където ще се запознае с българската система на Гражданска защита.