Кметът на София Бойко Борисов поиска незабавни мерки за спазване на обществения ред и намаляване на звука при провеждане на мероприятията на ПП "Атака" пред сградата на Президентството на Република България, съобщиха от Столична община.

Заповедта на Борисов идва след като днес сутринта той е имал имал остър разговор с началника на кабинета на президента Никола Колев.

Повод за разговора са проявите на ПП "Атака", които накърняват по недопустим начин провеждането на официални церемонии и срещи, свързани с дейността на президентската институция, включително чрез поругаването на български и чужди национални символи, се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.

В писмото на Столична община до коменданта на мероприятията на „Атака" Десислав Чуколов се казва: В деловодството на Столична община зачестиха сигнали от служители, работещи в близост до сградата на Президентството на Република България. Сигналите, подадени от граждани са относно нарушения на разпоредбите на Наредба № 1 за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Столична община, а именно невъзможността им да извършват служебните си задължения поради високия шум.
Във връзка с изложеното Ви уведомявам, че следва да се предприемат незабавни мерки за спазване на обществения ред и намаляване на звука, за да не се възпрепятства нормалния процес на работа на институциите.


В случай, че не бъде изпълнено горното Столична община ще предприеме мерки по чл. 13, ал. 1 от ЗСММ , а именно прекратяване на мероприятието.

От своя страна от партия „Атака" заявиха, че нямат намерение да намалят озвучаването на постоянния си протест пред президентството.

Това стана ясно след среща на Волен Сидеров и заместник-кметът Юлия Ненкова, която се е провела днес.

По този повод Волен Сидеров призовава кмета Борисов най-накрая да се определи опозиционер ли е или предпочита да бъде инструмент в ръцете на управляващите от БСП.

ПП „АТАКА" няма намерение да прави никакви промени на постоянния протестен лагер пред президентството, се казва в съобщение до медиите.

Оплаквания от силата на озвучаването в общината са постъпили от президента Георги Първанов, началника на кабинета му ген. Никола Колев и депутата от Коалиция за България Георги Божилов. Общо в Столична община са получени 5 - 6 е-mail-а, визиращи озвучаването на протестния лагер на "Атака".