Швейцарската банкова група Credit Suisse се е съгласила да изплати на американските власти глоба в размер на 536 млн. долара за нарушавaне на икономическите санкции срещу Иран.

Това съобщава Би Би Си.

По този начин ръководството на банката признава, че е укривало информация за иранските клиенти на банката, като им е помагало да избегнат възможни санкции от страна на американските власти.

В хода на разследването е било установено, че в периода 2002 г. - 2005 г. броят на сделките на швейцарската банка с ирански партньори е нарастнал 4 пъти - от 50 000 на 200 000 сделки.

Съобщава се също, че броят на иранските клиенти значително се е увеличил след като банковата група Lloyds на свой ред прекрати провеждането на подобни операции от иранска страна през 2003г.

Американската страна обвинява още Credit Suisse в предоставяне на финансови услуги на представители на Либия, Судан и Мианмар, на които САЩ също са наложили санкции.

Швейцарската банка е втората, която се съгласява да плати глоба за нарушаване на американски санкции спрямо чужди държави. През януари тази година британската Lloyds изплати 350 млн. долара за укриване на информация за финансовата дейност на клиенти от Иран, Либия и Судан.