Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия опроверга, че руски военни части са пресекли руско-украинската граница.

От службата обясняват, че във връзка с непрекъснатите украински обстрели по територията на Русия и след засичането на масово придвижване на украински военни към границата, се взимат мерки за повишаване сигурността на жителите на руските гранични области.

За целта са създадени мобилни групи от състава на граничната служба към ФСБ, които имат за задача да се предислоцират незабавно в район, от където дойде сигнал за украински обстрел.

Те също така трябва да следят за проникване на въоръжени лица на руска територия, съобщават от ФСБ, като подчертават, че тези мобилни групи действат изключително на руска територия.

Междувременно Блумбърг съобщи, че заради информацията, че руски части са навлезли в Украйна газът, нефтът и златото рязко са поскъпнали на международните пазари, а акциите в Европа и САЩ са регистрирали отчетлив спад. Паниката е засегнала всички пазари, включително и валути като южноафриканския ранд и швейцарския франк.

От своя странна Москва обяви опасенията си, че хуманитарната колона ще бъде подложена на военна диверсия от страна на Украйна.

Междувременно Украйна съобщи, че частично е унищожила въоръжената колона, която е преминала от Русия, докато конвоят с руска помощ все още чака на границата, съобщава Би Би Си.

НАТО обяви, че колоната от руски военни е нахлула, което накара Великобритания да привика руския посланик за обяснения.

Междувременно украински граничари са пристигнали, за да проверят конвоя с помощ, предвиден да помогне на източно-украинските градове, които в момента се контролират от проруски сепаратисти.

Русия казва, че Украйна е увеличила своите военни действия, за да попречи на конвоя.

Свидетели на нахлуването на руските военни превозни средства в Украйна станали двама репортери на Обединеното Кралство.

Репортер на Би Би Си в Москва казва, че преминаването на границата е напомняне за степента, в която Кремъл подкрепя въстанието в Източна Украйна.

Не е ясно дали войските които се движат с военната колона са руски или са проруски сепаратисти.