Атентатор-самоубиец се взриви и уби двама афганистански охранители пред сграда на НАТО в основната дипломатическа зона в столицата на Афганистан Кабул, съобщиха от вътрешното министерство на страната, цитирани от Ройтерс.

Веднага след атаката талибаните са поели отговорност.

Атентаторът се взриви пред сградата. Двама души са загинали и други двама са ранени от всички афганистански охранители", каза говорителят на вътрешното министерство Наджиб Данеш.

Няма пострадали български граждани при самоубийствения атентат, извършен рано тази сутрин в дипломатическия квартал на Кабул, съобщават от българското външно министерство. Инцидентът е станал на около 2 км от посолството на Република България в Афганистан. Охраната на ИСАФ се е усъмнила в атентатора и е открила огън. При взрива и престрелката са загинали 2 души и 6 са ранени. Българското дипломатическо представителство е предприело допълнителни мерки за сигурност, като консулската служба е била временно затворена.

Втори атентатор с жилетка с експлозиви се появил пред сградата и преди да се взриви е бил застрелян от афганистанските сили за сигурност, посочва се в съобщение на полицията в Кабул. В него също се съобщава, че 5 цивилни са ранени.

Атентатът е осъществен до така наречената база „Кемп Егърс", където се намират щаб-квартирите на тренировъчната мисия на НАТО и дом на 2500 инструктори от международния контингент.

Десетки полицаи се събраха след експлозията, която доведе до счупени стъкла на паркирани коли в района и до неговото отцепване.

Талибаните поеха отговорност за атаката, която е осъществена в 8:20 сутринта местно време, каза Забихулах Муджахид от талибаните.

В района на атаката се намират най-малко 10 дипломатически мисии, включително британската и американската, както и щаб-квартири на ИСАФ в зоната.