България да реформира съдебната си система и да отпадне необходимостта от европейски мониторинг. Такава задача си поставя служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов, който представи на пресконференция екипа си и написаните вече цели за постигане в следващите два месеца управление.

Редом до Иванов в правосъдното министерство застават зам.-министрите Петко Петков и Марин Ванчевски, като въпросът за трети зам.-министър все още се обсъжда.

"Мониторингът на Европа над България не е вреден, защото това не е враждебен външен акт и ние не трябва да се отнасяме така към него", все пак подчерта министър Иванов.

Задача номер 1 пред него обаче е актуализацията на стратегията за съдебната реформа, тъй като такава заръка имаме и от Европейската комисия. Крайната цел на тази реформа, по думите на служебния министър, е магистратите да поемат в ръцете си функционирането на съдебната система. Именно заради това вицепремиерът направи уговорка, че за да се справи с дневния си ред, то ще разчита на работни групи и активността на самите магистрати.

Министър Иванов обръща сериозен поглед и към проблемите в Софийски районен съд, защото го приема като бойното поле на съдебната система, където най-добре се виждат проблемите й.

"Вече няма напрежение между Министерство на правосъдието и Софийски районен съд", отбеляза от своя страна и зам.-министър Петков по повод проблемите с новата сграда на съда.

Цел на служебното правосъдно министерство е и структурирането на граждански съвет към ведомството, както и промени в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, който, по думите на Иванов, не работи толкова добре, колкото трябва.

Прозрачността на търговския регистър също е набелязана задача пред правосъдния вицепремиер.

Служебното правосъдно министерство ще бъде изправено и пред изпитанието да започне процедура за номиниране на трима кандидати на страната ни за съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. "Тази процедура ще бъде прозрачна, ще има правила и ще направим публична цялата информация", обеща министър Иванов.

Не на последно място вицепремиер Иванов ще обърне поглед и към подготвените от предния екип промени в Закона за съдебната власт, в частност електронното правосъдие.